Съществуват противоречиви мнения относно консумацията на сурово месо от домашните кучета и котки. Част от ветеринарите и учените съветват собствениците на кучета и котки да не ги хранят със сурово месо, тъй като тази диета е вредна за домашните любимци. 

Някои хората, които дават на кучето си само сурово месо, обясняват, че това е естествено. Но как бихме могли да сравним едно Чихуахуа с вълка, питат ветеринарите. 

Разбира се, в миналото вълците не са готвели храната си. Има дори стопани - фанатици, които смятат, че суровото месо прави кучето "зло" и го хранят със сурово месо, целейки точно това. Домашното куче обаче има различни нужди от вълка, оборват ги ветеринарите. 

Мнозина считат, че е добра идея да се дават на четириногите сурови пържоли и кайма, тъй като в природата месоядните животни не консумират термично обработена храна. Но специалистите твърдят, че мляното месо съдържа твърде много мазнини и заради това оказва неблагоприятен ефект върху червата и стомаха на котката и не се усвоява правилно поради своята консистенция. 

Независимо от всичко трябва да се подчертае - суровото месо, ако се дава само то, разболява кучето и котката и може да бъде много вредно за домашния ни любимец.

Суровото свинско и говеждо месо може да съдържа вируси, които причиняват някои абсолютно смъртоносни болести. Освен това често се срещат салмонели, които може да бъдат умъртвени само чрез сваряване.

В дивата природа котките никога не ядат повече, отколкото се нуждае тялото им. Въпреки че белтъчините, които се намират в месото, са основното изискване в диетата на котката, храненето с прясно месо никога не може да постигне правилния баланс между белтъка и другите вещества, които липсват в суровото месо, твърдят специалистите. 

Нещо повече, обикновено котките, които ядат сурово месо, страдат от глисти.

Вследствие на консумацията на сурова храна са проблемите със зъбите и венците, с растежа и недостига на някои хранителни вещества. Отделно този начин на хранене излага домашните любимци на риск от инфекции.

Дори и когато суровите месни продукти се продават замразени, това може да убие само паразитите, но не и бактериите, отбелязват специалистите.

Домашните любимци имат чувствителни стомаси и при консумацията на сурово месо могат да развият гастрити, могат да направят кожни алергии, както и да развият паразитологични заболявания. 

Особено внимание трябва да се обърне на начина, по който е било запазено, манипулирано и транспортирано месото. Много често месото може да бъде увредено от неправилното размразяване, особено когато то се извършва на температурата на външния въздух през топлите сезони, а не в хладилник. Като следствие от това външната част на месото се затопля и предоставя добра среда за развитие на различни микроорганизми.

Бактериите и техните токсини са най-често срещаните причинители на човешки болестни изменения от хранителен произход; в месото, обаче, могат да се открият и болестотворни фактори, като животински паразити или неорганични химически вещества.

В резултат от поглъщането на заразено месо, при кучето може да се изрази стомашно-чревен синдром с различна тежест, поради което не е лесно да се определи неговия причинител, още повече, че заболяването може да се изяви едва след няколко дни.

Примерно периодът на инкубация при ентерита с причинител Кампилобактер е от 2 до 5 дни, а при Ешерихия коли - до десетина дни.

Твърде нашумелите храни BARF (Biologically Appropriate Raw Food) пък могат пък да натоварят бъбреците на домашните любимци, твърдят още ветеринарите.