Голямата панда ЯЯ започна пътуването си към Китай вчера, напускайки зоопарка в Мемфис, щата Тенеси, където живя две десетилетия на базата на споразумение за наем, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

При завръщането си в азиатската страна животното ще бъде придружено от ветеринарен лекар и зоолог.

Отпътуването на ЯЯ бележи края на 20-годишен договор за отдаване под наем с Китайската асоциация на зоологическите градини, благодарение на който тя пребиваваше в Мемфис. Пандите са много важни за проекти, свързани с опазване на популацията, а също така са помагали на хората да се запознаят с част от китайската култура.

Зоологическата градина в Мемфис официално се сбогува с женския екземпляр в началото на този месец.

"След 20 години ЯЯ се превърна в нещо като семейство и ще липсва много на служителите на зоопарка в Мемфис и на местната общност", се казва в изявление на зоопарка. "Пожелаваме й късмет в новия дом."

Пандата ЯЯ е родена на 3 август 2000 г. в Пекин. Към нея в Мемфис по силата на договора за наем се присъедини и мъжкият екземпляр Лълъ, роден на 18 юли 1998 г. Той обаче почина през февруари преди планираното завръщане на двойката в Китай. В зоопарка в Мемфис беше открита негова паметна плоча.

Средната продължителност на живота на големите панди в дивата природа е около 15 години, а в плен доживяват и до 38 години. Десетилетия наред се полагат усилия за опазване на вида от изчезване в дивата природа. Благодарение на това броят на животните, които в определен момент бяха по-малко от 1000, се увеличи до над 1800 в дивата природа и в плен, припомня Асошиейтед прес.

Организации за защита на животните приветстваха връщането на ЯЯ в Китай, като заявиха, че пандите страдат в зоопарковете. Оттам обаче са категорични, че това е невярна информация.

Президентът и главен изпълнителен директор на зоологическата градина в Мемфис - Мат Томпсън, определи Лълъ и ЯЯ като "две от най-разглезените животни на планетата".