Популацията на западните пеперуди монарх, зимуващи по крайбрежието на Калифорния, се възстановява за втора поредна година след рязък спад през 2020 г., пишат чуждестранните издания.

Въпреки това броят на оранжево-черните насекоми все още е много по-нисък в сравнение с милионите, които се скупчваха по дърветата от окръг Марин в Северна Калифорния до окръг Сан Диего на юг през 80-те години на миналия век.

Доброволци, посетили техни местонахождения в Калифорния и Аризона около Деня на благодарността, са преброили над 330 000 пеперуди - най-големият брой за последните шест години. Това е обещаващо възстановяване, след като годишното зимно преброяване през 2020 г. отчете по-малко от 2000 насекоми от застрашения вид. През 2021 г. са преброени 247 000 пеперуди монарх.

"Мисля, че имаме повод за празнуване. Наистина е вълнуващо", казва Ема Пелтън от Xerces Society, екологична организация с нестопанска цел, която се фокусира върху опазването на безгръбначните животни. "Всички бяхме много облекчени миналата година, когато имахме около 250 000 пеперуди, и да видим, че макар и с малко, броят им тази година се е увеличил, е наистина добър знак, че имаме втори шанс", допълва тя.

Пелтън казва още, че не е ясно защо популацията се е възстановила. Едно от възможните обясненията е, че източните пеперуди монарх, които са склонни да прекарват зимата в Мексико, се смесват със своите западни двойници.

Учените приписват ниския брой на пеперудите монарх в западните щати на унищожаването на местообитанията по миграционния им път в резултат на заселване на територията и на повишеното използване на пестициди и хербициди. Заплаха за оцеляването на атрактивните насекоми е и глобалното затопляне, което нарушава миграционния и размножителния им цикъл.

Снимка: iStock by Getty Images

Проучване от 2017 г. на Вашингтонския университет прогнозира, че ако не бъдат взети адекватни мерки за спасяването им и броят им намалее до под 30 000, пеперудите монарх вероятно ще изчезнат през следващите няколко десетилетия.

Западните пеперуди монарх се отправят на юг от Тихоокеанския Северозапад към Калифорния всяка зима, връщайки се на същите места и дори на същите дървета, където се скупчват, за да се топлят. Обикновено насекомите пристигат в Калифорния в началото на ноември и се разпространяват из страната с идването на по-топлото време през март.

От източната страна на Скалистите планини друга популация на пеперуди монарх изминава хиляди километри от южната част на Канада и североизточната част на САЩ, за да прекара зимата в централната част на Мексико. Учените смятат, че популацията на източните пеперуди монарх е намаляла с около 80 процента от средата на 90-те години на миналия век, но спадът в числеността на западната популация е още по-драстичен.

Снимка: iStock by Getty Images

Продължителността на живота на възрастните пеперуди е няколко седмици. Пеперудите монарх, които прекарват зимата групирани по дърветата и излизат в края на лятото и началото на есента, могат да живеят до девет месеца. Когато температурите се повишат, те отлитат обратно към местата си за размножаване, където цикълът им на възпроизвеждане започва отначало.

Преброяването на западните пеперуди монарх се извършва от обучени доброволци в продължение на няколко седмици около Деня на благодарността. Преброяването започва през 1997 г., пише БТА. Тогава е отчетена загуба на над 95 процента от популацията, която според по-ранни проучвания е наброявала милиони.

Тази година зимното местообитание на насекомите по централното крайбрежие на Калифорния е засегнато и от проливни дъждове. Доброволците съобщават за повече пеперуди монарх, които са се откъснали от своите групи и са уязвими от студа, влагата и хищниците.

Снимка: iStock by Getty Images

Обикновено организацията Xerces Society прави второ преброяване след Нова година. Резултатите от тазгодишното преброяване ще бъдат обявени през февруари и ще хвърлят светлина върху това доколко зимните бури са повлияли на пеперудите.

От организацията отбелязват, че преброяванията след Нова година обикновено показват намаляване на броя на пеперудите с между 30 и 50 в сравнение с преброяването им около Деня на благодарността.