Слоницата Мара, която е родена в Индия преди повече от 50 години, пристигна в резерват в Бразилия, където ще приключи дните си в обширни зелени пространства след дълго 5-дневно пътуване от Аржентина, предаде Франс прес.

"Мара дойде при нас! Благодарим на всички, които помогнаха за транспортирането й по време на пандемията от новия коронавирус", оповести във Фейсбук резерватът за слонове в Шапада дос Гимараеш, близо до национален парк в щата Мато Гросо.

Слоницата, която е на възраст между 50 и 54 години, прекарала първата част от живота си като цирково животно, преди през 1995 г. да пристигне в зоопарк в Буенос Айрес, превърнат впоследствие в екопарк. За да бъде осъществено това пътуване на разстояние над 2000 км, бе създаден специален протокол, който да защити животното и осигуряващите транспортирането му технически екипи. В рамките на продължила почти 3 часа операция в екопарка в предградието Палермо в Буенос Айрес слоницата бе вкарана в огромна дървена каса, която бе качена в камион с помощта на кран. Друг кран бе нужен за свалянето на въпросната каса в Бразилия.

Мара тежи 5,5 тона и е висока 3 метра. Всеки ден тя изяжда над 100 кг зеленчуци, фураж и захарна тръстика. В резервата живеят други три азиатски слоници - Мая, Лейди и Рана.