Специалисти от университета в Глазгоу разработват телефон за кучета, който да сложи край на самотата им, ако са оставени сами у дома.

Устройството е още експериментално, но с негова помощ четириногите ще могат да общуват чрез видеовръзка със собственика си.

Изобретател на "кучешкия телефон" (DogPhone) е Иляна Хирски-Дъглас, специалист по взаимодействие между животни и компютър в университета в Глазгоу. Тя търси начини за подобряване на ежедневието на животните с технологии. Помага ѝ Зак - черен лолабрадор на 10 години, както и кеги от университета Аалто във Финландия.

"Това е първата система от този род, която позволява на животни да използват интернет, за да контактуват със собствениците си", подчерта университетът в Глазгоу в пресрилийз.

Изобретателите се надяват DogPhone, който още е на експериментален етап, да даде възможност да бъде намалено безпокойството на многобройните домашни любимци, взети по време на дистанционна работа, когато собствениците им се върнат в офисите.

Системата се състои от топка с акселерометър, която включва видеоповикване чрез портативен компютър, когато бъде разтърсена от кучето.

"Лабораторният асистент" Зак се е научил да използва топката, след като му е било обяснено и е имал възможност да играе с нея 16 дена за период от три месеца. Макар и няколко пъти да се е свързал със собственичката си неволно, повечето повиквания са били смислени, като ѝ е показвал играчки, които тя му е подхвърляла, пише БТА. Иляна пък го е "разходила" из работата си, показала му е къде обядва и дори един уличен музикант.

"Не можем да сме сигурни, че Зак осъзнава връзката между това да взима топката и да се обажда, или че някои обаждания, които изглеждат напразни, наистина са такива", каза изследователката.  "Ясно е обаче, че в някои случаи той наистина беше заинтригуван".