Страх от зъболекари - познато усещане за повечето хора, но неизбежно, когато става дума за нетърпимата болка, предизвикана от болен зъб. И докато ние, хората, можем да вземем мерки и да преодолеем страха си, нашите домашни любимци няма как да ни споделят за тегобите си, нито да отидат сами на зъболекар. 

Хигиената на устната кухина при кучетата е толкова важна, колкото останалите грижи, свързани с храненето и здравето им. Затова и Pedigree DentaStix и Dir.bg  започнаха кампания, която има за цел да повиши информираността на хората за причините, последствията и рутинната грижа за зъбите на домашните им любимци! 

Вече ви разказахме историята на Инстаграм звездата - бийгълът Маури и неговата собственичка - редакторът на списание "Грация" Силвия Канин, която препоръча използването на Pedigree DentaStix като ежедневна грижа за добрия дъх и устната кухина на своето куче. Освен достъпни и подходящи за играчка, тези дентални пръчки са лесни за консумация - отваряш опаковката и я подаваш на своето куче. 

Наред с водите за уста и спрейовете за устна хигиена, денталните пръчки са не само полезни, но и задоволяват желанието на нашите кучета да гризат и дъвчат поне час лакомството! 

При някои кучета скърцането на зъбите може да бъде симптом на много състояния и емоции. То може да бъде причинено от нещо толкова просто като вълнение - нова топка, например, или да е признак за нещо по-сериозно - включително болка в устата или напреднал неврологичен проблем.

Ето какво трябва да знаете за зъбите при кучетата, за да разберете дали вашият любимец се нуждае от незабавна медицинска помощ ... или просто е развълнуван.

Защо кучетата "бърборят" със зъби?

Някои кучета щракат и скърцат със зъби, когато са притеснени или развълнувани, казва д-р Одри Уистрах, съосновател на болница за домашни любимци с пълен набор от услуги в Остин, Тексас. Зъбите им може да тракат, когато знаят, че сте на път да им подхвърлите любимата им топка или когато са екзалтирани, че ще се включите в игра на фризби с тях. 

Понякога "бърборят" със зъби, ако готвите нещо вкусно, надявайки се на остатък от вечерята! 

Породите с доминантен характер и чувство за собствена територия са по-склонни да тракат със зъби, добавя д-р Уистрах.

Снимка: iStock by Getty Images

Д-р Лиза Финк, дентален зъболекар и орален хирург от ветеринарните специалисти на университета Корнел, казва, че е виждала много хрътки с такъв маниер в кабинета. Много от тях са от състезателните среди и са по-нервни в болнична обстановка, обяснява тя. Но тракането на зъбите не е склонност само на специфична порода. Уистрах казва, че е виждала кучета на гранична полиция, джак ръсели, лабрадори, чихуахуа и пудели, които също го правят! 

Подобно на хората, челюстта на кучето може също да "пука", ако домашният любимец трепери от студ или има треска. Но ветеринарните лекари са категорични, че най-честата причина за тракането със зъбите е болката в устата.

Болката може да се дължи на нараняване, казва д-р Финк.

Често домашните ни любимци губят емайл, което прави зъбите по-чувствителни. Понякога недостатъчно добрата устна хигиена може да доведе до болезнено състояние, като резорбция (бел.ред.  от латински: resorbeo - представлява преминаването на различни вещества в кръвта и лимфата през един или повече слоеве клетки) на зъбите.

Зъболявания на зъбите при домашните любимци често се лекуват само по време на пълна упойка, след която домашните ни любимци са меко казано стресирани! 

Някои кучета тракат със зъби, дори когато са под упойка. В един от форумите собственичка на Кане Корсо разказва история за пълната упойка на домашния си любимец, заради проблеми със зъбите. Докато кучето е било приспано на масата, започнало да плаче, а звуците -  наподобявали думата "мама". 

"Никога няма да забравя този момент, разплаках се, защото си представих, че иска от мен да го спася. Затова пък лекарят ме успокои, че скоро няма нищо да помни", разказва собственичката. 

Каквото и да говорим - от нас, хората, зависи да направим каквото е нужно, за да опазим зъбите на домашните си любимци. 

Ако кучето ви започне да проявява поведение, подобно на тракане на зъби, ако венците му кървят или забележите зъбен камък по тях - обадете се на вашия ветеринарен лекар, съветват спецалистите.

Снимка: iStock by Getty Images

Диагностициране и лечение на кучета със "скърцащи зъби" 

По време на срещата с вашето куче, ветеринарният лекар първо преглежда устата в търсене на фрактури, признаци за заболяване и открити нерви, казва д-р Финк.

"Ако физическият преглед е неубедителен, вашият ветеринарен лекар може също да направи безболезнен рентгенов преглед. Бъдете готови да отговорите на въпроси относно скорошното поведение на вашето куче. Вашият ветеринарен лекар може да попита дали домашният ви любимец е проявил други признаци на болка в устата, включително странна миризма на дъха или кръв, идваща от венците", казва д-р Уистрах.

Допълнителните симптоми могат да включват избягване на кучешки играчки или кучешка храна, прекомерно лигавене и срамежливост при докосване на муцуната, дори унилост.

В редки случаи, "бърборенето" със зъбите може да е признак за по-сериозно неврологично състояние, казва д-р Финк. Но обикновено това е съпътствано с допълнителни предупредителни знаци,  като парализа на муцуната, която няма как да остане незабелязана!

Кучето може да има увиснал клепач или да върти очите си по неестествен начин. Кучетата с неврологични заболявания също може да изпитват трудност да държат главата си изправена. Незабавно се обадете на вашия ветеринарен лекар, ако забележите някой от тези симптоми.

Снимка: iStock by Getty Images

Тъй като в повечето случаи "бърборенето" със зъби е причинено от орална болка, лечението може да отнеме време, но болката ще бъде спестена.

Редовната грижа за устната хигиена е не просто препоръчителна, а задължителна, както и ежегодни прегледи при ветеринарен лекар. Това, което може да направите е, да не подминавате с пренебрежение съветите за редовното използване на различни препарати и почивстващи зъбите продукти, като DentaStix!

Защото зъбите на вашето куче могат да се превърнат в сериозен проблем, ако не им обръщаме достатъчно внимание. Така, както при хората! 

 

*Специален проект на Dir.bgPedigree