В съвременния свят, а и не само, домашните любимци са неизменна част от нашия живот. Но да имаш домашен любимец, не е само удоволствието да го мачкаш и гушкаш. Грижата за животното е най-вече отговорност. И така в мoмeнтa, в ĸoйтo cи взeмeм домашен любимец, зaпoчвaт тpyднитe peшeния пo oтнoшeниe нa cпpaвянeтo c редица неща, характерни за животното. Да, отглеждането на животно вкъщи има редица предимства - от различни удоволствия до възпитание на отношение у децата към животните. Но наред с всички "удоволствия", осъзнаването, че се грижиш и за животно, е отговорност, която поемаш с ясно съзнание. Макара че може и да е под натиска на "децата" с тяхното постоянно искам, искам. 

Грижата за животното е свързана с редовно ваксиниране и обезпаразитяване на вашия любимец. И е важно да запомните, че това не е само грижа за животното, а и грижа и елиминиране на риска за здравето на всички в семейството. Защото последиците от една болест по кучето или котето, при все, че те са най-разпространените домашни животни в чисто градска среда, може да са много сериозни както за любимеца ви, така и за хората около вас. И в този смисъл е добре стопаните да знаят, че профилактиката е много по-евтина, отколкото лечението на заболяването. Така че редовната ваксинация и обезпаразитяване са важни етапи в отглеждането на домашния любимец. А както знаем, животните ни нямат и "здравна застраховка".

В следващите редове ще си поговорим за кърлежите. Те са многобройни представители на земните членестоноги и в повечето случаи водят паразитен начин на живот. Тези малки вредители, понякога неразличими без микроскоп, могат да причинят непоправима вреда на здравето на животните.

Има няколко вида кърлежи, паразитиращи върху домашните животни. Тези, които предпочитат котки, най-общо могат да бъдат разделени на две големи групи - свободно живеещи кърлежи, които атакуват животните за храна, и микроскопични кожни паразити, които не могат да съществуват без гостоприемник.

Ако откриете кърлеж в котката, можете и сами да го премахнете. Носете медицински ръкавици. По-лесно е да се отървете от кърлеж, ако нанесете инсектоакарицидни капки в малко количество върху него и после да го развиете, след около 10 секунди. Можете да завъртите кърлежите с конец, пинсети или специално устройство. Никога не премахвайте кърлежите с голи ръце! Тогава мястото на ухапване трябва да се третира с антисептик. Ако главата на паразита остане в тялото или след отстраняване на кърлежите, състоянието на котката се влоши, трябва да се покаже на ветеринарния лекар.

И тук ще си поговорим за проблемите, които причиняват кърлежите и техните ухапвания. Те са не само болезнени, но и могат да пренасят заболявания, които са опасни и за хората. В допълнение към болката и дискомфорта, който причиняват, кърлежите представляват сериозна опасност и не са за подценяване в никакъв случай.

Кърлежите се закачат за тялото на животното и се хранят с кръвта. Гадинките вкарват слюнката си, която съдържа антикоагуланти, позволявайки им по този начин да смучат кръв през хоботчето. Тази слюнка може да пренесе микроорганизми, които предизвикват заболявания, като Борелиоза (или Лаймска болест), Ерлихиоза или Бабезиоза.

Кърлежите могат да останат закачени за животното за няколко дни. Проблемът е в това, че само едно ухапване е достатъчно за някои заболявания да бъдат пренесени със слюнката. Но има и как да се предпазим - каишката на Foresto. Тя има силен репелентен ефект срещу кърлежи. Това е много важно, след като се има предвид пренасянето на заболявания. Благодарение на Foresto паразитите не могат да ухапят, а впоследствие умират. Предотвратявайки ухапванията от кърлежи, Foresto предпазва от пренасяне на патогени, причиняващи заболявания, в кръвния поток на домашните любимци.

Ако е възможно, избягвайте естественото местообитание на паразитите при разходка с кучето, защото това ще намали драстично риска от инфекция. Вярно, кърлежите могат да се намерят дори на площади в центъра на града, но точно заради това са необходими специални грижи за кучето.

Друга алтернатива в наша помощ е препаратът advantix. Веднъж приложен, advantix бързо се разпространява по цялата повърхност на кожата на вашето куче. Кърлежите биват отблъсквани веднага щом влязат в контакт с третирано с advantix куче. Аdvantix постига това чрез превъзбуда на окончанията на нервите в техните крачета (така наречения ефект горещи крака), така че те напускат кучето преди да успеят да го ухапят или да се закачат. Въпреки това, този кратък контакт е достатъчен, за да убие кърлежите в последствие. Ако паразитите не ухапят и не се прикрепят, те не могат и да предадат заболяванията на които са носители.

Но, не забравяйте, проверявайте козината и кожата на вашето куче всеки ден след разходка. Особено внимателно проучете местата, които най-вероятно са ухапани - главата, шията, гърдите, стомаха, вътрешната част на бедрото и опашката. След час и половина повторете проверката, дори и под формата на игра с вашия любимец - може би за първи път сте пропуснали нещо.

Доказано е, че ако успеете да премахнете кърлежите през първия ден след закрепването, вероятността от заразяване е минимална. Не забравяйте, че размерът на паразита е много малък, може да не се забележи. Следователно в сезона на активността на кърлежите трябва да сте нащрек и при първите признаци на неразположение спешно да се консултирате с ветеринар.

Следете поведението на кучето си. Ако забележите, че домашният любимец е станал летаргичен и слаб, незабавно отидете в клиниката. Не чакайте класическите симптоми - те се появяват в разгара на заболяването. Обърнете внимание на апетита, подвижността и игривостта. Ако нещо не ви харесва, това е повод да се консултирате с лекар.

Рекламна публикация