Защо е важно храненето и от какво боледуват малките котета?

Котката, е облигаторен и отдавна са одомашнение от хората. Котките са равноправни обитатели на домовете ни. Съжителството с този опитомен домашен любимец е колкото удоволствие и нежна грижа, толкова и предизвикателство. И в битов, и в здравословен аспект.

Опасни ли са котките за здравето ни?

Не, котките не са опасни за нашето здраве, ако правилно сме се погрижили за тях и не поемаме необмислени рискове в контакта си с тях, когато не са ваксинирани.

Снимка: royal canin

Едни от по-сериозните заболявания при котката са:

Котешкият херпес вирус - заразна вирусна инфекция на горните дихателни пътища, която се изразява предимно с възпаление, конюнктивит (възпаление на очите). Проявява се често с кихане.

Калцивирозата - друго респираторно вирусно заболяване, което поразява лигавиците на устната кухина. Причинява хрема и може да се появят язви по езика и твърдото небце Възмножно е някои котки да не проявят клинични симптоми, а да са преносители на заболяването.

Панлевкопенията мултисистемно вирусно заболяване, което се характеризира със засягане на стомашно-чревния тракт и е съпроводено с тежки епизоди на диария, анемия, дехидратация и треска.

Котешка левкемия - отново вирусно заболяване, подобно на човешкия вирус HIV, който поразява целия организъм чрез нарушения в имунните механизми и представлява висок риск за злокачествени образувания, възпалителни заболявания и репродуктивна малфункция.

Разбира се, този списък със заболявания не е изчерпателен, Добре да знаем, че те са податливи на всякакви вирусни инфекции и заразяването от тях става освен чрез директно предаване и контакт с друго заразено коте, така и с предаване от различни секрети на животните.

Универсален метод за контрол и превенция на тези тежки вирусни зарази е ваксинацията. Тук е важно да се отбележи, че котето се счита за напълно защитено едва след първата реваксинация, тоест, необходими са му две инжекции от една и съща ваксина, за да се сдобие с необходимото количество антитела, за да противостои на срещата с въпросните вируси.

Кога се прави реваксинацията?

Както при хората, така и при животните, графикът за ваксинация и реваксинация е добре да се спазва. Втората ваксина при котетата се прилага между 12- та и 16- та седмица. След първата ваксина домашният любимец е защитен само в ниско рискова среда, тоест, изцяло в домашни условия при спазване на добра хигиена - обувките да се държат далеч от котето и да не се влиза с обувки в помещенията, които то обитава.

Снимка: royal canin

Хранене за поддържане на здравето

Наред с грижата за физическото здраве на домашния любимец, условията и качеството на живот също са от основно значение. Храната при подрастващите домашните животни е специфична за всеки животински вид и недостигът на определени хранителни микро- и макронутриенти в периода на растеж (до 12 месеца при котките) могат да се отразят върху тонуса на животното, да компрометират имунната му система, да го поставят в риск от възникването на заболявания, подобни на тези, които засягат и хората - сърдечно- съдови заболявания, онкологични, стомашно-чревни и т.н. ч

Първите белези за недохранване или за непълноценно хранене е промяната в козината и неправилно развитие на очите на котетата, както и сънливост и отслабена воля за игра.

На пазара има достатъчен избор на котешка храна, съобразена за всяка възраст и нужда на домашния любимец, но това, което отличава една от друга, е качеството на продуктите, вложени в нея, баланса на полезни вещества и производствената технология.

Компанията Royal Canin произвежда храни за кучета и котки от над 50 години и е посветена на грижата за домашните любимци чрез наука и познания. Богатата гама от хранителни продукти с едноименната марка е прецизно съобразена с конкретните нужди на котетата от момента на раждането им и се базира на научните данни за техния растеж и развитие, както и за специфичното хранене при някои отделни породи животни.

Храненето на малкото коте

В първите 12 месеца живота представляват интензивен растеж. Котето има нужда от хранителни вещества за изграждане на имунитет, поддържане на енергията и оптимални условия за здравен баланс на устната кухина и зъбите, козината, костите и целия организъм. Храните, богати на антиоксиданти, качествени въглехидрати и протеини, както и фибри получавате наготово в прилежно балансирани менюта, под формата на адаптирани млека, гранули, мокри храни под формата на хапки с сос или хапки в желе.

Чрез тези здравословни храни подрастващото животно получава освен необходимото в целодневното си хранене, но и отлична апетитност, която предизвиква мъркащо удоволствие. А какво по-голямо удовлетворение и награда за грижата и любовта, която му давате!?!

Снимка: royal canin


Материалът е подготвен със съдействието на Royal Canin.