Основните домакински задължения като готвене и чистене обикновено се случват в или около мивката. Поради тази причина често в канала попадат неща, които не би трябвало да бъдат там. Изхвърлянето на определени неща може да причини запушване на канала, което ще ви коства доста усилия и пари. За да не се налага да викате водопроводчик, не изхвърляйте тези неща в канала:

1. Черупки от яйца

iStock by Getty Images

Може да си мислите, че натрошените черупки от яйца ще преминат безпроблемно през канала, но истината е, че могат да го запушат. Острите ръбове, които имат натрушените черупки ще съберат и други боклуци и каналът ще се запуши доста сериозно.

2. Мазнина

iStock by Getty Images

Когато мазнината попадне в канализацията, тя полепва по вътрешната страна на тръбите. При натрупване и попадане и на други боклуци, тръбата се запушва. Забраната за изхвърляне в канала важи за всички видове мазнини - олио, дресинг от салата, масло, майонеза, абсолютно всичко, което е мазно.

3. Брашно

iStock by Getty Images

Всеки знае какво се случва, когато брашното се намокри - превръща се в тесто. Когато изсипете брашното в канала, то се намокря от течащата вода, превръща се в топка тесто и запушва канала. Винаги изхвърляйте брашното в кофата за боклук.

4. Лекарства

iStock by Getty Images

Хората рядко се замислят, че всичко, което изхвърлят в канала се връща обратно в питейната вода или попада в околната среда. Именно поради тази причина, изхвърлянето на лекарства с изтекъл срок на годност в канала е забранено. Лекарствата се изхвърлят на специални места за медицински отпадъци.

5. Утайка от кафе

iStock by Getty Images

Най-често изхвърляното нещо в канала е утайката от кафе. На хората им е много по-лесно просто да измият цедката на кафе машината, вместо да я изсипват в кофата за боклук, но именно утайката от кафе е най-често срещаната причина за проблеми с канализацията. Научете се да изхвърляте утайката в кофата, вместо в мивката.

Какво още не трябва да изхвърляте в канала, вижте ТУК