Новата 2021 година вече е тук и всички се надяваме тя да бъде поне с 10% по-добра от старата. Казваме поне с 10%, за да не си помисли някой, че сме неблагодарни и само искаме повече и повече. Всъщност, за да бъде тази година с малко по-добра от старата, можем да ѝ помогнем ние самите. И стартът ще бъде успешен, ако ние му помогнем малко. Като начало хубаво и много полезно би било да се отървем от няколко неща, които задръстват както домовете, така и съзнанието ни.

Изхвърлете непотребните купища хартия

Причина за появата им във всеки дом: мързел и нежелание да се занимаваме със сортирането на множество документи - договори, гаранционни карти, касови бележки и какво ли още не, които в един момент завземат твърде много място. Наистина това не е най-приятното занимание, но, след като се отървете от всички тези ненужни хартии, ще се почувствате много по-добре. Няма да сбъркате и ако едно от новогодишните ви решения е да ги разчиствате периодично, така че да не се трупат в дома ви.

Продукти с изтекъл срок на годност

Почти няма дом, в който да не могат да бъдат намерени кутии, консерви, подправки или някакви продукти с изтекъл срок на годност. Ясно е, че никога няма да ги използвате, затова най-доброто решение е да отидат в боклука.

Счупени и скъсани вещи

Спомнете си от колко време се заричате, че ще занесете онези обувки на поправка. От три години? Никога няма да ги занесете, не се заблуждавайте. По-добре си купете нови, които ще ви донесат повече удоволствие и няма да стоят непотребни в кутия в шкафа за обувки. Има десетки такива вещи във всяка къща, които прибираме с идеята да поправим някога, но това някога не идва никога. Отървете се от счупеното и скъсаното в дома ви. И занапред си наложете нещо като срок, в който да се погрижите за счупените или скъсаните си вещи. Например един месец. Ако след това време, не се се погрижили за поправката на някоя дреха, обувки или мебел, по-добре ги изхвърлете.

Нежелани подаръци

Празниците са повод за много приятни моменти с близките ни хора, но много често по повод и без повод получаваме подаръци, които не харесваме и никога няма да използваме. Няма никакъв смисъл да ги държим в някое чекмедже с години. Винаги можем да ги дарим, което е много по-добре от това да ги изхвърлим в коша за боклук.

Вещи, които сме превърнали в спомени

Сещате се - детски играчки, стари шишенца от парфюм, картички от места, които сме посетили и т.н. Твърде често се привързваме към такива предмети, придавайки им по-голямо значение заради спомените ни, които са свързани с тях. Но истината е, че те не само заемат място в домовете ни, но и ни дърпат назад към миналото, натоварвайки съзнанието ни.

Защо е добре да прочистваме дома си от време на време?

Освобождаваме място вкъщи, домът ни става по-просторен, по-приветлив и по-лесен за почистване, разбира се.

Някои от вещите, които "складираме" в домовете си, ни пречат да продължим напред. Колкото по-малко предмети, които ни напомнят за миналото ни, пазим, толкова по-вероятно е да изградим по-хубаво бъдеще.

Да се отървем от старите и ненужни вещи може да бъде много мотивиращо. И какъв по-добър момент за това от началото на новата година?