Да се събудиш от уханието на току-що сварено кафе... Може ли да има по-голямо удоволствие? Проблемът е, че обикновено единственият, който може да сложи кафето на котлона (или да пусне машината) си именно ти самият, така че събуждането с готова чаша кафе под носа остава единствено сцена от романтичните филми за прясно влюбени.

Но цивилизацията се развива и някои хора са решили да измислят решение и за това малко затруднение. Дизайнерът Джошуа Ренюф създаде радикално изобретение, което дава отговор на въпроса може ли да имаме всичко в едно - а именно алармен часовник, който също така да създава и сервира кафето точно там, където чашата трябва да бъде - до леглото.

Аларменият часовник, който е кафе машина

Снимка: joshrenoufdesign.com

Barisieur e мечтата на всеки, който обича топлата напитка. Това изобретение съчетава предимствата на премиум алармен часовник и красива кафемашина (която може да прави и чай по желание).

Аларменият часовник, който е кафе машина

Снимка: joshrenoufdesign.com

Barisieur сварява водата, пуска я на малки капки върху сложеното кафе/чай и съхранява на хладно предварително подготвените сметана или прясно мляко, които можете да добавите с един жест. "Алармата" може да добави и желаното от вас количество захар и всичко това с почти невъзможен олдскуул британски финес.

Аларменият часовник е създаден от орехово дърво, неръждаема стомана и стъкло. Дизайнът е вдъхновен от комбинацията между машина за филтърно кафе и основата на класически грамофон или усилвател. Идеята е да се предаде усещане за "дигитален детокс", модерна опростеност, но с намигване към средновековната алхимия.

Настройките на алармата опционално могат да бъдат съобразени с вашите сутрешни навици: ако знаете, че обичате да се успивате, можете да настроите кафе-машината така, че да свари кафето 30 минути преди часовникът да се включи. Ако искате чашата си веднага, то тогава го сложете да се приготвя пет минути преди алармата да се включи. А можете и да го настроите да се приготвя след като изключите алармата. Не забравяйте, че трябва да приготвите всички продукти - мляното кафе, водата и млякото, още вечерта преди да си легнете.

В Barisieur има и вграден USB порт, за да заредите своя телефон.

Ето как точно работи:

Стартирал като идея, минал през групово финансиране (краудфъндинг) и влязъл вече в масово производство, Barisieur може да се поръча от сайта на Barisieur или от магазина на Джошуа Ренюф (тук) на цена 345 паунда.

Напълно в крак с традициите за екологичност, този юни алармата-кафемашина беше предложена и във вариант от рециклирана пластмаса, събрана от Световния Океан. Синьото Barisieur беше предложено на търг с обявена начална цена от 400 паунда, като парите от продажбата на артикула отидоха за благотворителни цели.

Лампата Ally на практика е готово фенерче

Снимка: joshrenoufdesign.com

На сайта на Джошуа Ренюф (тук) можете да намерите още практични изобретения. Доста впечатляваща и е например лампата Ally:

Лампата Ally е многофункционална

Снимка: joshrenoufdesign.com

Тя може да служи както като настолно осветление, така и като фенерче за ориентиране в тъмното:

Джошуа Ренюф залага на екологичи продукти

Снимка: joshrenoufdesign.com

Масичките Nest също са доста симпатични, защото могат да се комбинират една с друга по многобройни начини, а и се прибират една в друга, пестейки доста място:

Масичките Nest са идеални за по-малки жилища

Снимка: joshrenoufdesign.com