За крема за еклерите:
500 мл. прясно мляко
3 жълтъка
75 гр. брашно
120 гр. захар
10 гр. краве масло
1 капсула ванилия

За крем брюле:
500 мл. заквасена сметана
150 мл. прясно мляко
150 гр. захар
6 жълтъка
1/2 пак желатин
1 капсула ванилия
   
Начин на приготвяне
За блата:
Отделяме белтъците, смесваме ги със захарта. Разбиваме до получаване на пухкава пяна. Добавяме предварително смесените бакпулвер и брашно, накрая слагаме жълтъците.
В тава с диаметър 22 см поставяме хартия за печене. Изсипваме тестената смес и я печем в предварително загрята на 220 С фурна, за 18-20 мин. Оставяме блата да изстине, след което го разрязваме на две.

За еклерите:
Завираме млякото, прибавяме кравето масло. Поръсваме със сол и захар. След като сместа заври, оттегляме тенджерата от котлона. Изсипваме предварително пресятото брашно, като енергично разбъркваме. Прехвърляме в купа и разбиваме постепенно яйцата. Оформяме малки топчета. Печем ги в предварително намаслена тава на 200-220 С, за 15-18 мин. Оставяме ги за кратко във фурната.

За крема за еклерите:
Сваряваме 400 мл прясно мляко и го смесваме със захарта. В отделен съд разбиваме жълтъците на трите яйца и брашното. Добавяме останалите 100 мл студено мляко. Изливаме на тънка струйка горещото мляко, загряваме сместа при непрекъснато бъркане. Слагаме кравето масло и ванилията. „Запечатваме“ с фолио тенджерата с крема и го оставяме да се охлади. Пълним еклерите с пош или шприц.

За крема брюле:
Загряваме сметаната, млякото и захарта. След завирането, прибавяме предварително разбитите жълтъци. Варим при непрекъснато разбъркване до сгъстяване. Махаме от огъня, добавяме разтворения желатин в 2-3 с.л. вода, поръсваме с ванилия. Изпеченият блат заливаме с една част от крема. Покриваме с втория блат, нареждаме пълнените еклери и поливаме с останалия крем. Изчакваме няколко часа, за да се стегне, след което поръсваме с натрошени карамелизирани орехи и разтопен шоколад.

Харесай страничката ни във Facebook!
Спечели вечеря с Кулинарния конкурс на Дир.БГ!