Ако подушвате дим, а никой от домакинството не пуши, проверете печките и окабеляването в стаите, тъй като високите дози на въглероден диоксид са токсични. Ако миризмата е от цигарен дим, вероятно сте наясно, че тя се просмуква навсякъде и е трудно да се премахне от тъканите и дървесината. За да премахнете поне отчасти неприятната цигарена миризма можете да измиете стените с разтвор на чашка бял оцет в две чашки вода. Тъканите можете да обработите със сода за хляб, която да действа през нощта, а на сутринта я изчеткайте или минете с прахосмукачка, за да отстраните остатъците от содата, която е поела миризмите. Килимите почистете с шампоан и четка, изперете завесите с малко лимонов сок.

Миризмата от пот върху дрехите можете да премахнете като ги накиснете преди пране в смес от бял оцет и вода. Когато пускате пералня, можете да сипете чашка лимонов сок, който придава приятен аромат на тъканите.

Старите дървени мебели могат да се овлажнят и с времето придобиват неприятна миризма. Обикновено това са мебели, които дълго време не са били използвани и са съхранявани в не добре проветрявани стаи. За да премахнете миризмата, преместете мебелите или извадете отделните им части на слънце, за да изсъхнат повърхностите. Почистете ги със смес от вода и белина, за да премахнете плесента, изплакнете добре с чиста вода и почистете с паста от сода и вода, като я оставите да действа на открито. Избършете повърхностите с парцал, който е напоен с лимоново масло. Ако миризмата не е премахната, нанесете боя или лак, за да я запечатате.

За да премахнете миризмата на риба от повърхностите в кухнята, използвайте паста от сода и вода, с която да натъркате зоната. Ако искате да елиминирате миризмата, която рибата отделя по време на пържене, поставете близо до печката чашка с оцет, докато миризмата изчезне.

Ако усещате миризмата на канализация от кухненската мивка, можете да прочистите тръбите с малко белина, която да почисти остатъците по стените, съветват от comfort.bg. Профилактично можете да сипвате по пакетче сода за хляб, малко оцет, а след това да пуснете гореща вода в канала.

Срещу неприятна миризма в котешката тоалетна смесете гранулките с малко сода за хляб, която да поеме частично миризмата на котешка урина.

Ако животното се е изпуснало върху тапицерията можете да почистите петното с хартия, за да го попиете. Обработете тъканта с разтвор на вода и бял оцет, като оставите сместа да попие добре в петното. Попийте добре сместа с хартия и минете отгоре върху тапицерията с прахосмукачка на сухо. Върху сухото петно поставете лъжичка сода за хляб и изчеткайте. Смесете в чашка 3% кислородна вода с чаена лъжичка препарат за съдове и излейте върху содата. Преди да обработвате тъканта тествайте в скрита зона срещу обезцветяване на тапицерията. Изчеткайте и минете с прахосмукачка на сухо.

За да отстранявате миризмата от чесън от кухненската дъска, я почистете с паста от сода бикарбонат и топла вода. Като подейства 20 минутки изплакнете дъската с вода. За да премахнете неприятната миризма от въздуха кипнете малко вода с лимонов сок или йонизатор. С малко лимонов сок можете да почистите повърхностите на приборите преди да ги измиете.

Почиствайте редовно вътрешната част на кошчето за смет, особено на това, което е в кухнята. За премахване на неприятната миризма можете да употребявате боракс или сода за хляб, като оставите веществото да подейства и изплакнете с гореща вода с малко оцет.