От гледна точка на интериорния дизайнер коледната украса не е нещо по-различно от проект за преустройство на вашата текуща декорация. В някои случаи тя може да прерасне и в преустройство на обзавеждането, но нека спрем до там - все пак е добре да не се стига до усвояване на терасата с цел да поместим копие на елхата от Белия дом например!

С две думи, ако приложите правилата от практиката на интериорния проектант и ги съчетаете с личния си усет и въображение, спокойно ще можете да се похвалите, че тази година не просто украсявахте за Коледа, а реализирахте първия си самостоятелен интериорен проект със заглавие: "Коледно преустройство".

Източник: Pinterest, NIE architects studio

Ето ги и въпросните правила:

  1. Отървете се от декорации, които напомнят за отминали сезони.

Това може да са ефектните стъкленици с рапани и миди, които досега свързвахте с шума на вълните от последната морска почивка, или пък икебаната със сухи есенни листа, която за първи път направихте сами. Ценни за вас придобивки, които обаче със сигурност няма да си "говорят" на един език с еленчетата и снежните човеци, които предстои да поставите на съседния рафт.

 2.  Много често се налага разместване или заместване в обзавеждането.

Ако всичко в дома ви е в баланс в момента, то е слаба вероятността да остане така и след внасянето на немалко нови елементи. Да не забравяме, че обикновено трудно си слагаме спирачки в бройката на декорациите и вече все по-рядко се ограничаваме с просто една елха. Още повече, че търговската мрежа е достатъчно изкушаваща.

Елхата като акцент на декорацията има нужда от спокоен фон - за да й го осигурите може би ще ви се наложи да намерите друго място за обемистата кашпа с Бенджамин, така че да застане коледното дърво на нейно място. В друг случай може да поставите елхата на мястото на креслото до камината например.

Разместване бихме търсили не само поради нуждата от място, а и за да сменим цялостно стила - например на мястото на картина да поставите коледен венец; килим, драперия или покривка с зимни мотиви да заместят временно постоянните такива.

 3. Съобразете размера на декорацията си с размера на жилището си, така че да бъдат пропорционални.

Лесно може да си представим елха надвишаваща човешки ръст в една бална зала, а представяте ли си същата в маломерната дневна на гарсониера. Празното пространство е лукс! Съчетанието на повече празно пространство с малка кокетна елха е по-добро от съчетание на голяма внушителна елха и място само за минаване. Във втория случай елхата не е на мястото, изглежда като извадена от контекста, като задушаваща помещението!

Когато пространството е ограничено, може да прибегнем до някои дизайнерски трикове. Например, превърнете в импровизирана елха изпъкнал ръб в стаята.

Източник: Pinterest, NIE architects studio

4. Съобразете гамата на декорацията с гамата на интериора си.

С избора на цветове трябва да сме наясно от момента, в който стъпим в първия магазин за украса. В допълнение към зеленото (или бяло) от елхата е добре да подберем не повече от един два основни цвята, които допълват гамата на обзавеждането ни или са в категоричен контраст с него.

Както на примера по-долу сребристите играчки от елхата са в унисон със сивия диван и сивата дограма:

Купувайте вещи, които не просто харесвате сами за себе си, а които биха се вписали във вашия конкретен интериор!

И след като спазим тези няколко чисто архитектурни правила, е време да задълбаем в детайла! Или това са начините да внесеш своя личен почерк в коледната украса на дома си.

Източник: Pinterest, NIE architects studio

Главната роля винаги е за елхата. Все повече се налага тенденцията да се търсят алтернативи на живите дръвчета. Да се лишим от класическата жива елха само звучи скучно - всъщност е най-големия ви кос, защото предлага неограничени възможности за развихряне на въображението!

Идеята за елха може да се наподоби по десетки различни начини.

Вече стана ясно как да се възползваме от изпъкналите ъгли, но вдлъбнатите ъгли на стаята също предлагат възможност за нестандартно решение: нужен ви е единствено дълъг кабел с лампички и малко сръчност за фиксирането му по стените на ъгъла във формата на елха:

Време е потулената стълба за ремонтни дейности все пак да влезе в употреба - разтворете я и ще се убедите, че има идеалния силует на елха. Остава да я украсите, като използвате скелета й за закачане на украсата:

Източник: Pinterest, NIE architects studio

Формата на елха се постига и с други подръчни материали: събрани малки и големи дървени клони; книгите от домашната библиотека, различни размери щайги или кутии. Стига да вложите нужното усилие за доброто аранжиране на частите, резултатът ще е впечатляващ и нетрадиционен:

Източник: Pinterest, NIE architects studio

Източник: Pinterest, NIE architects studio

А ако сте от сръчните и работата с чука и теслата за вас е детска игра, то вероятно бихте се справили с модел на елха от дъски или дървени пръчки като тези:

Източник: Pinterest, NIE architects studio

Стана дума вече за оскъдното пространство в някои случаи - тогава принципът за пестене на място трансформира идеята за елха до все по-плоска форма, а в най-крайния си вариант до арт-постер или колаж под формата на елха.

Източник: Pinterest, NIE architects studio

И при този подход, и при по голямата част от примерите до тук се залага на рециклиране на материали, което на практика прави избора им неограничен.

Да разгледаме отново прилагане на обикновени клони, но окачени с въже или корда един за друг в хоризонтално положение под формата на елха и поставени на стената:

Източник: Pinterest, NIE architects studio

За да постигнете плосък вариант на елха, използвайте сегменти от напречно нарязани тубуси, залепени един към друг и към плоска основа - картон или велпапе.

Източник: Pinterest, NIE architects studio

Колкото и невероятно да звучи, напълно осъществимо е да си направите модел на елха или венец от най-обикновени листи нанизани на кабел, от коркови тапи или дори шишарки.

Източник: Pinterest, NIE architects studio

А като говорим за цялостната украса на дома, нека не забравяме, че тя не се свежда до елха и венец. Всеки елемент от обзавеждането може да е предмет на украса. Може да е например акцент над масата за хранене, който придава тържественост:

Източник: Pinterest, NIE architects studio

Висяща декорация би могла да се впише на много места в интериора - пред прозореца, вратата или празната стена:

В крайния си вид украсата ви може да се разпростре до доста елементи - елха, венец, висящи декорации, малки и големи фигури по рафтовете или камината и т.н. Въпрос на личен вкус е колко може да нарасне тази бройка, стига всички елементи да са балансирани, което означава да са стилово и цветово подбрани и разположени по принципа на акцента. А именно - не допускайте струпването на много акценти на едно място, те имат нужда от място около себе си, за да се възприемат!

Източник: Pinterest, NIE architects studio

А най-блестящия и задължителен акцент във вашата украса, който ще завърши напълно картинката, е широката ви усмивка отразена в погледите на най-близките ви!

Арх. Елена Даскалова и арх. Нели Иванова са създателите на студио NIE architects. И двете ще бъдат чести гост-автори на #URBN, където ще споделят своя опит, препоръки и идеи за това как да направим дома си по-красив, по-уютен и по-наш.