Събота сутрин трябва да започва така: с лежерно протягане, бавно ставане от леглото и докосване на краката до чистия под. Стъпване върху пухкавия килим в спалнята и ходене на босо по затопления, искрящ под на кухнята, където човек да си направи кафе и да си изстиска портокал в красива, цветна чаша.

Вместо това, много от съботите започват с бързо изсулване от леглото, за да стъпим въру кълба прах и косми, да нагазим върху килима, задръстен с боклуци, и да стигнем до кафе машината на пръсти. И преди да си изстискаме портокала, вече сме си дали сметка, че уикендът няма да започне като картинка от реклама, на която млада жена седи пред разкошен изглед от Швейцария, гушнала димяща чаша, със затворени очи от удоволствие и наметната с кашмирено одеяло.

Вместо това, ще трябва да извадим прахосмукачката и да изчистим пода, по който (според статуса на домакинството), се въргалят кучешки/котешки/човешки/и трите косми, детски играчки, чорапогащници на топка, прах пр. Ще се наложи да превием гръб и да си изкривим очите, за да изсмучем и най-затънтените ъгълчета на къщата, в които се е събрал повече боклук, отколкото виждаме в кварталните контейнери.

Прекрасното е, че откакто iRobot се появиха на българския пазар, този ненавистен сценарий не е задължителен. Прахосмукачките-роботи са едни от най-сполучливите изобретения на съвременната технологична мисъл. Те позволяват на човека да бъде човек, докато домът му се чисти сам: нещо, за което доскоро само можехме да мечтаем. Все повече домове ползват услугите на кръглите роботи, а ако сте забелязали, лостовете за тупане на килими дори не съществуват в по-новите квартали.

Заради своята неприязън към домакинската работа и дълбоко уважение към уредите, които я улесняват, се зарадвахме много на новината, че пионерите в разработката на прахосмукачки-роботи от iRobot излизат с нов модел на "румбата": iRobot Roomba i7+.

Какво ново?

Хората, които вече познават удобството на роботите, ще се заинтригуват да разберат, че в новия модел са вкарани още детайли, които усъвършенстват работата на iRobot. Един от тях е технологията за интелигентно картографиране Imprint™, която позволява на Roomba i7+ да изучава и направи карта на помещението, което трябва да изчисти. Роботът запаметява до 10 жилищни плана и имената на стаите в тях. Така, ако бъде преместен на друг етаж или в друго жилище, той ще разпознае локацията и ще я изчисти, както е инструктиран.

Това е много удобно, ако понякога заемате помощника си на други членове от семейството, които живеят на друго място, както и ако живеете в мезонет, например.

Освен това, новата Roomba може да почиства конкретно помещение (само хола например) чрез гласова команда или настройка в мобилното приложение iRobot HOME. Да, вече официално сме в бъдещето. Може просто да кажете "Roomba, clean the bedroom", след което да седнете да изгледате новия епизод на Game of Thrones, който предстои на 15 април, и да си легнете в една изчистена спалня. Ако, разбира се, не сте твърде превъзбудени от епизода.

Патентованата iRobot навигация iAdapt® 3.0 с технология vSLAM® помага на Roomba i7+ безпроблемно и ефективно да се придвижва в жилището, като запомня къде вече е почистила. Не се налага да я ориентирате с допълнителни настройки. Тя наистина е умна.

За първи път...

Когато приключи с чистенето, Roomba i7+ сама изпразва контейнера за боклук в първата по рода си самопочистваща база Clean Base™, която се предлага в комплекта. Така може да забравите за чистенето за седмици наред. Приветстваме това интелигентно нововъведение, тъй като "румбата" разглезва и в един момент човек започва да офка с досада на това, че трябва да изпразни контейнера й. Вече и това не е необходимо. Roomba i7+ е по-самостоятелна от предшествениците си и се чисти сама: досущ като котка. Само дето не отделя космите, а ги прибира.

Разбира се, тези новости не изключват забавните приложения на прахосмукачката, като например да поставите бебето си да се вози върху нея или да наблюдавате как котката я напада. Онлайн вече е пълно с видеа, в които прахосмукачката на iRobot са главни действащи лица и в комбинация с бебета, деца, кучета и котки създават кратки комедийни представления.

Но да се върнем на i7+. Може би знаете, че няма друг бранд за прахосмукачки-роботи, който да включва в продуктите си две гумени четки за различни повърхности, които работят заедно. Така мръсотията се отстранява максимално ефективно както от твърдите подови настилки, така и от килимите и мокетите. i7+ автоматично настройва височината на почистващата глава, така че двете четки да се адаптират към пода. Едната четка разчетква мръсотията от подовите настилки, а втората се движи в срещуположна посока, за да повдигне боклука. И вместо четки с косми, които е възможно да пропуснат мръсотия или да се огънат, гъвкавите четки за различни повърхности обгръщат пода и почистват всичко - от прах и леки замърсявания до козина на домашни любимци, коса и по-едри боклуци.

И още...

 i7+ успешно почиства пространството под мебелите, като използва високоефективен филтър, който улавя до 99% полен, акари, кучешки и котешки алергени. Хората, които страдат от сенна хрема или астма, онези, които имат бебета с атопичен дерматит или деца с алергии, високо ще оценят работата на въпросния филтър.

А патентованата технология Dirt Detect™ осигурява чистенето на по-замърсените участъци, каквито неизбежно присъстват във всеки дом, в който живеят хора. Да, най-чистата къща, е онази, в която не се живее, но в случая не говорим за такива места, а за собствените ни домове: там, където се храним, спим, гледаме вечерните новини, говорим с близките си, вечеряме пица със семейството, къпем се по час и половина, четем новите романи на любимите ни автори и живеем животите си. И искаме да го правим на чисто.

След края на почистващия цикъл Clean Map™ в приложението iRobot Home предлага отчет за свършената робота. Иначе казано: освен че си върши работата, новата румба ви се отчита: нещо, което не може да се каже за повечето човешки домашни помощници, с цялото ни уважение към тяхната работа.

Браво, Roomba. Браво, господа.