Уютът в офиса е една от главните задачи за повечето хора, тъй като добрата атмосфера предполага комфорт и спокойствие. Подовата настилка в работното помещение е съществена и значима част от интериора. Масовата практика показва, че една от най-избираемите подови настилки е мокетът. Това се дължи на факта, че е мек и присъствието му създава уютна обстановка.

Видове основи

Преди да изберем този тип настилка за офиса, би било добре да се запознаем с видовете основи за мокети, съветват специалистите от онлайн магазин domko.com. Познаването им е важна стъпка преди закупуването, тъй като мокетната основа е фактор, който влияе на шумоизолацията, топлината и почистването на настилката:

 • Основа със синтетични влакна - тази основа се характеризира с плътна и здрава синтетична мрежа. Предимството ѝ е, че прави мокета устойчив и не позволява да се разтяга. Монтира се чрез залепване;
 • От филц-вата - това е нетъкана материя, изработена от пресовани текстилни нишки. Тя подобрява устойчивостта на износване, а освен това способства за добра шумоизолация;
 • Основа от пяна - пяната е синтетичен материал, за който е характерна шумоизолационна функция;
 • Основа от гел-пяна - осигурява водоустойчивост и добро сцепление към земя. Счита се за една от най-добрите основи;
 • Основа от текстил и полипропилен - тези мокети са с дълъг експлоатационен период, осигурен от комбинацията между синтетични влакна и вата. Това допринася за добрите топло и шумоизолационни функции.

Видове мокети според основата

Този вид подова настилка е подходяща за холове, детски стаи, спални. В последните години са изключително предпочитани в офиса. Според основата се делят на три вида:

видове мокети

 • Естествени - спрямо цените на останалите, цената на този тип подова настилка е най-висока. Това е така, тъй като най-масовият естествен материал, който се влага в производството е вълната.
 • Изкуствени - това е най-евтиният вариант, който предлага пазарът. Моделите варират в голямо разнообразие. Характерно за тях, както и за останалите видове е широката гама от тъмни и светли цветове.
 • Смесени - Както подсказва наименованието, този вид включва в направата си естествени и изкуствени материи.

Освен да се познават основите и видовете мокети, които предлага пазарът, при избора е препоръчително да бъдат отчетени някои критерии. Съобразяването с тях ще спести на потребителите бъдещо неудобство. Ето какво е добре да се има предвид преди окончателно решение:

Пространство, в което ще се ползва настилката - специалистите препоръчват при избор на мокет за офиса да се концентрираме върху продукти с по-ниска цена, тъй като потокът от хора ще съсипе подовата настилка доста бързо;

 • Точен цвят- пазарът предлага широка гама от цветове. Препоръчително е изборът да бъде направен така, че настилката да се съчетава с цветовете на останалите мебели в помещението. Не по-малко важен фактор е какъв нюанс ще бъде избран - тъмен или светъл. От една страна, светлите цветове са по-меки, но са и по-податливи на замърсяване. Тъмните нюанси не се цапат толкова бързо, а и контрастират добре в по-светли помещения;

 

 • Поддръжка на топъл под и лесен за почистване - този критерии ще повлияе положително върху топлината, която е особено важна през зимата. Липсата на дълги влакна ще спести време и усилия при почистване.

 

 • Изборът на подова настилка за офиса, където преминава по-голямата част от ежедневието изисква прецизност и внимателно вглеждане в детайлите. Цените на мокетите се определят от тяхното качество, а подходящият дизайн и красивите цветове ще придадат на офиса уютен вид, който ще допринесе за чувство на комфорт.

 

* съдържание на domko