У нас вирее една бонбонено розова фантазия за бременността като най-прекрасното време в живота на жената. Хората масово мислят, че бъдещата майка е една приказна фея, която хормоните са направили красива, щастлива, свободна, летяща и в непрекъснато очакване на най-великото събитие в живота й.

Това не може да е по-малко вярно. Думата "бременност" не идва от германския град Бремен (оттам са бременските музиканти), а от българското "бреме". Нека да го кажем иначе: бременността тежи.

От една страна е емоционалната тежест, която гравитира около въпросите, които всяка бременна жена си задава: "Ще бъда ли добра майка", "Ставам ли изобщо за тая работа?", "Как ще мине раждането, ще издържа ли на болката?", "Ще бъде ли добре бебето ми", "Какво ще ми кажат на следващата фетална морфоогия?" пр.

От друга са физическите несгоди, което тялото търпи. Успоредно с нарастването на корема, който внезапно се превръща в притегателна сила за познати и непознати, които искат да го пипнат, щипнат т.н., нарастват и напрежението и болките в кръста и гърба. В последния триместър бременната жена не може да си обуе обувките сама, освен ако не е от онези бременни еднорози, които до деветия месец си остават фини като порцеланови кукли, с леко заоблено коремче отпред.

Нуждата от помощ при обуването обаче не е кой знае каква драма: все ще се намери кой да удари едно рамо, а в краен случай може да излезете с джапанки през януари, не е фатално. Онова, което наистина може да угнети бременната жена, е безсънието.

От един момент на бременността нататък, тялото става толкова неудобно, че заспиването е истинско предизвикателство. Спането по корем не е опция по очевадни причини. Лекарите не препоръчват бременните да спят по гръб от втория триместър натам заради притискането на вена кава, която връща кръвта от долната част на тялото към сърцето и може да попречи на притока на кръв и хранителни вещества към плацентата и бебето. Заспиването настрани пък е опосредствано от накланянето на тялото в една посока. Като добавим и необходимостта от ходене до тоалетната по няколко пъти на нощ, не е чудно, че някои жени в напреднала бременност са по-зли от Волдемор и по-свирепи от Годзила.

Разбира се, най-добрият начин да се подпомогне сънят на бременната, е сурогатното майчинство. Но ако това не е опция, остава една единствена стъпка, която може да задоволи отчаяната й потребност от здрав и дълъг сън: добрият матрак.

Знаете старата приказка, според която най-важните вещи в живота на човек, са обувките и леглото му, тъй като в обувките прекарва деня, а в леглото - нощта. При бременните това важи с двойна сила. Когато собственото ти тяло ти е неудобно, нуждата от комфортен матрак се удвоява.

Затова вниманието ни беше привлечено от матраците Нани, и по-специално, от два техния модела. Единият е ергономичният матрак Сирена Мемори Фреш. Той има технологично ядро с профилирана Ultraflex пяна с висока плътност, която осигурява съвършена ортопедична опора и създава усещане за стабилност и еластичност: изключително важно за бъдещите майки.

Освен това, този матрак се адаптира към новите извивки на тялото, като хармонизира натиска в различните зони и облекчава напрежението. Повярвайте, няма по-истински екстаз от това да тежиш двойно на обичайното си тегло и да се отпуснеш върху легло, което се приспособява към извивките, към които дори ти не можеш да се приспособиш.

Важно е да споменем, че платът на Сирена Мемори Фреш, е дело на световния белгийски производител Deesle Clama. Самият текстил съдържа фини нефритени частици, които въздействат върху емоционалното и физическото благосъстояние- действа положително върху всички органи в тялото и допринася за елиминиране на токсините от него, внася хармония и баланс.

Луксозения капитониран калъф е прошит с два слоя Soft Dream мемори пяна, която кара тялото да се чувства обвито в пух: нещо особено приятно и ценно, когато самото тяло се усеща необичайно тежко. Лятната страна на калъфа е съставена от допълнително омекотена пяна NE Kovafoam.

Друг матрак, който бихме препоръчали, е Сирена Мемори. Той е изработен от термоактивна мемори пяна, която се адаптира според геометрията на тялото и абсорбира част от топлината за по-добра терморегулация.

Освен това, Сирена Мемори е антибактериален: съдържа сребърни втъкани нишки, отделящи сребърни йони, които възпрепятстват развитието на акари, бактерии и гъбички. Финият хипоалергенен плат съдържа капсули алое вера, които повишават имунната защита на организма и действат добре на кожата.

Матракът осигурява равномерна поддръжка, независимо от височина и тегло, поглъща и разпределя равномерно тежестта на тялото по цялата площ на матрака и елиминира натрупаната физическа умора.

А повярвайте, дори да ви изглежда, че бременните просто се поклащат наляво надясно по алеите в парка като преяли гълъби, физическата умора, с която се прибират у дома, е огромна. Такава е и нуждата от сън.

Все пак, небезизвестен факт е, че когато бебето се роди, сънят отново е недостижим по други, по-трудно пренебрежими причини. Бебешкият плач не може да се бори с удобен матрак, но теглото на бременността може. Затова по-добре се възползвайте, докато е време.