В превод от старогръцки думата "мит" означава "предание". В миналото, много преди науката да предостави обяснение за определени явления и събития от естествения свят и човешката природа, хората са използвали тези легенди, за да тълкуват непонятното. Тяхната основна цел е била да хвърлят светлина върху неясните обстоятелства, приписвайки ги на висшите сили, в които са вярвали.

И докато навремето митът е бил възприеман като свещен разказ, чиято достоверност не се е подлагала на никакво съмнение, то в наши дни значението му е съвсем различно. Сега то се е превърнало в синоним на "измислица"... Или по-точно казано: нереална и лъжлива информация, която не е нищо повече от плод на нечие въображение.

Макар днес да сме съвсем наясно с това становище, все още приемаме някои широкоразпространени заблуди от различни аспекти за верни и дори ги прилагаме в своето ежедневие. Разбира се, част от тях са безобидни, но има и такива, на които трябва да погледнем разумно, защото касаят както нашето здраве, така и това на близките ни. Като почистването на дома, чиято хигиена е от изключително значение и не търпи компромиси. Когато се стигне до този въпрос, абсолютно необходимо е да сме в състояние да разграничим митовете от реалните факти.

Всеки от нас се доверява на твърдения и съвети по темата, които някога е прочел някъде или е получил от приятели, но това далеч не означава, че те са напълно сигурни. Е, сега е време да развенчаем някои от тях.

Колкото повече, толкова по-добре

Снимка: iStock by Getty Images/Guliver Photos

Много хора мислят, че ако използват по-голяма доза от почистващия препарат, то несъмнено ще постигнат много по-добри резултати. Да, може и да звучи логично, поне донякъде, но, за съжаление това изобщо не е вярно, особено ако говорим за по-обемни повърхности. Тук количеството не определя качеството. Да вземем предвид сапуна, чиито мехурчета привличат и задържат мръсотията, която се отмива с помощта на водна струя. При миенето на чинии това начинание е значително по-лесно, но не така стоят нещата, да речем, с кухненския плот. При него употребата на повече препарат ще доведе единствено до значително по-голямо количество пяна, изискваща повече вода за нейното премахване, а ако не успеете да я отмиете - тя просто ще засъхне, заедно с микробите. По същата причина, това важи с пълна сила и за прането на дрехите, които няма да станат по-чисти посредством повече прах за пране, независимо дали той е течен.

Мивката се измива, докато мием съдовете в нея

Снимка: iStock by Getty Images/Guliver Photos

Това определено не е вярно, тъй като миенето на съдове всъщност замърсява мивката, понеже по нейните стени полепват както остатъците от храна, така и микроорганизмите и бактериите от приборите, чиниите, тенджерите, тиганите и дъската за рязане. Ако искате тя да бъде наистина чиста, то трябва добре да я измиете с помощта на почистващ препарат. Същото се отнася и за вътрешността на пералните машини, понеже мнозина са убедени в тезата, че те сами се почистват по време на пране. Уви, това разбиране е погрешно. Барабанът и гумените им уплътнения натрупват власинки и нечистотия, водещи до неприятна миризма, затова е нужно да се почистват поне два пъти в рамките на една година.

Щом изглежда чисто, значи е

Снимка: iStock by Getty Images/Guliver Photos

Не напразно хората казват, че външният вид подвежда и лъже. Например, едно нещо може и да изглежда чисто, но това със сигурност не означава, че е така. Отстраняването на видимата мръсотия, осигуряваща подходяща среда за размножаване на патогените, не ги убива. Ето защо трябва не само да почистваме, но и да дезинфекцираме повърхностите и предметите вкъщи. Оттук следва и поредният мит...

Всеки един препарат убива микробите

Снимка: iStock by Getty Images/Guliver Photos

Ако това беше вярно, то вероятно щеше да съществува само едно универсално почистващо средство, което да се използва за всички нужди на домакинството. Но реалността е друга, нали? Почистващите препарати и дезинфектантите не са едно и също нещо. Добре е да се знае, че макар първите да могат да заличат явните зацапвания, те са безсилни срещу вирусите. С други думи - те вършат работата наполовина.

За по-добра превенция от вируси и бактерии, използвайте дезинфектант на основата на хлор.

Напръскай и мигновено избърши

Снимка: iStock by Getty Images/Guliver Photos

Действието и на най-мощния дезинфектант се губи, ако го избършем веднага, след като сме напръскали дадена повърхност с него. За постигане на максимален ефект е необходимо технологично време, което изрично е посочено върху етикета на продукта. Ако сме нетърпеливи и не изчакаме почистващите съединения на препарата да влязат в контакт с бактериите, истината е, че тогава не сме свършили нищо.

Оцетът е най-добрият приятел в домакинската работа

Снимка: iStock by Getty Images/Guliver Photos

С годините той със сигурност е изградил солидна репутация като чудесен помощник във всяко домакинство, но въпреки че се справя отлично с прозорците и мухъла, той е безпомощен в унищожението на широкия спектър от бактерии на по-замърсените места, като тоалетните чинии, пода на баните, ваните и мивките. Проблем за него ще се окажат и някои петна, например тези от мастило или кръв. Освен това съществува реалната заплаха да повреди повърхността на каменните или мраморните облицовки, твърдата дървесина и настилките с восъчно покритие във вашия дом.