За всеки човек домът е неговата крепост, огледало на същността му и тих пристан след бурен ден в офиса. Място, в което можеш да се скриеш, да мечтаеш и да се радваш на топлина и уют. В тази крепост са скрити и добре съхранявани най-ценните и лични спомени - семейните албуми, любимата чаша за кафе, издрасканата от децата стена, любимото одеяло и библиотеката с изчетени книги.

Затова и всеки се стреми да сбъдне тази мечта - да има свой собствен дом, в който да се отпусне и да бъде себе си.

Затова си заслужава да го поддържаме дори това да означава основен ремонт от време на време, а през него се преминава много по-лесно с добро планиране.

Стъпка 1: Уточнете какво точно искате да се случи в дома ви

Генерална грешка на повечето ремонтиращи е, че променят мнението си по средата на започналия ремонт. Ако искате да променяте предназначението на стаи или да превърнете балкона в кухня, това трябва да е ясно още в процеса на планиране.

Обърнете внимание на детайлите - колко членно е семейството ви, какъв е ежедневният ви график, идват ли ви често гости и т.н. Така ще успеете да пресметнете и необходимите ви средства за ремонта доста по-точно.

Стъпка 2: Избирайте внимателно, за да не попаднете на "Баш майстора"

Много хора, когато планират ремонта, се колебаят дали да изберат за негов извършител строителна фирма или строителна бригада. И двата варианта имат своите плюсове и минуси.

Бригадата ще ви даде по-ниска цена, но ще трябва контрол от ваша страна по време на целия процес. Фирмата, като юридическо лице, ще гарантира за работата и качеството на ремонта със сключен договор. Тя обаче ще даде по-висока цена и ще изисква даването на авансова сума.

Който и вариант да изберете - не го променяйте! Това ще ви спести изненади.

Стъпка 3: Светлите цветове "разширяват" дома ви

Колкото по-тъмно е помещението, толкова по-тясно изглежда. Затова, когато разглеждате палитрата с цветове за боядисването на стените, избирайте по-светлите. Същото се отнася и за тапетите, ако сте решили да заложите на тях. Внимавайте обаче с белия цвят, който визуално лишава помещението от обем и го прави плоско. Най-добре е да се ограничите в избора си до 3 цвята, като основният от тях да бъде нанесен върху поне 60 процента от площта. Избягвайте и големите контрасти - те дразнят окото.

Стъпка 4: Набележете мебелите, които ще създадат уют във вашия обновен дом

Ако основният ремонт включва промяна на предназначението на стаи в дома ви, то по-добрият вариант за вас е да използвате услугите на мебелист. Така не само мебелите ще бъдат направени според размерите на конкретното място, за което са предназначени (а това винаги е плюс), но и ще имате възможност сами да изберете оптималния вариант между качеството на материала и цената му. Разбира се, когато правите мебели по поръчка, изборът на цветове също е по-голям.

Оптимизирането на средствата, необходими за ремонта, винаги може да бъде постигнато и ако съчетаете мебели по поръчка с такива, предлагани от големите вериги мебелни магазини.

Що се отнася до вратите - имайте предвид, че фирмите, които предлагат интериорни врати често ги внасят от чужбина. Така срокът за изпълнение на вашата поръчка може да стигне до 45 дни. Проблем, който може да забави работата на майсторите. Затова може да разгледате дали във вашия град или в близко населено място има цех, който изработва интериорни врати на място и да поръчате от там.

Стъпка 5: Пресметнете необходимите средства

Придобиването на собствено жилище или основният ремонт са предизвикателства и за семейния бюджет, но лихвите на ипотечните кредити на Банка ДСК дават възможност да намерите своята крепост, да разгърнете фантазията си и да сбъднете мечтите си, като създадете уют и топлина.

Вместо да плащате наем месец след месец и година след година, същите средства можете да вложите в своя дом. Да го изберете, закупите и ремонтирате.

За финансиране на покупка на жилищен имот или за подобрения в него информация може да намерите на https://dskbank.bg