Готвенето е талант, но и история. История на детството, на бабините гозби, на онази щипка любов в манджата, без която не е вкусно.
Спомените за бабините ръце, които с грижа и обич приготвят трапезата, са запечатани във всички нас, но на празници те изплуват още по-ярко. Особено на празници като Рождество Христово, когато семейството се събира около масата, а обичаите са нещо, което пресътворяваме и пазим, за да разгорим отново огънчето в душите.
Затова, макар да е много хубаво да търсим новостите, да приготвяме модерни рецепти, за да разнообразим менюто за Коледа и да изненадваме близките си, понякога трябва да се върнем назад към историята, която ни носи усещане за уют, топлина и семейство.
Традиционно на трапезата за Рождество Христово присъстват свинско месо, пържоли, кървавица, прясна наденица, кебапчета, кюфтета, сланина, зелеви сарми с кисело зеле. Задължително се приготвят и баници с различни плънки, както и дребни сладки с мед.
Така че разтворихме книгите със стари рецепти и избрахме три от тях, които са скрили в себе си нещо носталгично, вълшебно и незабравимо. И най-вече приготвени с щипка любов.
Пуйка с кисело зеле и сушени червени чушки
Пуйката се намазва с разтопено масло, балканска мерудия (чубрица), сладък червен пипер и сол. Киселото зеле се запържва с мас от пуйката и със сушени червени пиперки. Пуйката и зелето се изпичат във фурна на бавен огън.
Пълнена кокошка
Очистена кокошката се напълва със следната плънка. Нарязват се много на ситно воденичката, дробчето и сърцето на птицата. Туря се едно яйце и едно парче от среда на хляб, предварително намокрено и добре изкиснато, добавя се сол и черен пипер. Всичко това добре се размесва, напълва се кокошката си е зашива. Така приготвената кокошка се туря да ври със сол. Когато наближи да уври, се добавя целина, един морков, два домата и една глава лук (цяла). След като кокошката уври добре, се пече във фурна с картофи, мас и червен пипер. След като се опече, се нарязва на филийки. Поднася се в чиния, гарнирано с картофи.
Коледна пита (рецепта от 1895 г.)
Вземете 1 кг брашно и 100 грама кравешко масло. Възврете маслото и горещо го излейте над брашното. Разбърквате го добре толкова, щото да се размеси с брашното. След това разтопете малко квас (мая) с хладка вода, но предварително имате стопени 100 грама захар. Размесвате всичко наедно и го месите доста време. Покривате, за да втаса. После намазвате една тава с разтопено масло, туряте тестото в нея. Натискате добре да стане тънка около 2 пръста на дебелина. Намазвате я с жълтък от яйце. Напръсквате я отгоре със ситен търчин (канела) и захар. Желающите могат вместо търчин да напръскат със сусам.
И накрая, каквото и да решите да приготвите, преди да седнете на масата, благодарете за най-важното, което имате - семейство, здраве и любов.
Светли празници!
А идеи за подаръци и коледни изненади ВИЖТЕ ТУК >>
НАЙ
Барбара след "Ергенът": Не си общувам с момичетата от шоуто
Писател обяви: Ще разкрия всичко за изневерите на Дейвид Бекъм
Нели и Ашанти са в очакване на първото си дете
Първа обществена проява на принц Уилям след диагнозата рак на съпругата му Кейт
Джена Джеймисън се раздели със съпругата си
Първа обществена проява на принц Уилям след диагнозата рак на съпругата му Кейт
Джена Джеймисън се раздели със съпругата си
Писател обяви: Ще разкрия всичко за изневерите на Дейвид Бекъм
МОЛЕЦ с нова песен и пореден разпродаден концерт
След "Короната" идва "Максима": Нов сериал разказва за живота на кралицата на Нидерландия