Как да върнем спомена за баба в коледната кухня
Рецептите от старите книги са скрили в себе си нещо носталгично, вълшебно и незабравимо
Готвенето е талант, но и история. История на детството, на бабините гозби, на онази щипка любов в манджата, без която не е вкусно.
Спомените за бабините ръце, които с грижа и обич приготвят трапезата, са запечатани във всички нас, но на празници те изплуват още по-ярко. Особено на празници като Рождество Христово, когато семейството се събира около масата, а обичаите са нещо, което пресътворяваме и пазим, за да разгорим отново огънчето в душите.
Затова, макар да е много хубаво да търсим новостите, да приготвяме модерни рецепти, за да разнообразим менюто за Коледа и да изненадваме близките си, понякога трябва да се върнем назад към историята, която ни носи усещане за уют, топлина и семейство.
Традиционно на трапезата за Рождество Христово присъстват свинско месо, пържоли, кървавица, прясна наденица, кебапчета, кюфтета, сланина, зелеви сарми с кисело зеле. Задължително се приготвят и баници с различни плънки, както и дребни сладки с мед.
Така че разтворихме книгите със стари рецепти и избрахме три от тях, които са скрили в себе си нещо носталгично, вълшебно и незабравимо. И най-вече приготвени с щипка любов.
Пуйка с кисело зеле и сушени червени чушки
Пуйката се намазва с разтопено масло, балканска мерудия (чубрица), сладък червен пипер и сол. Киселото зеле се запържва с мас от пуйката и със сушени червени пиперки. Пуйката и зелето се изпичат във фурна на бавен огън.
Пълнена кокошка
Очистена кокошката се напълва със следната плънка. Нарязват се много на ситно воденичката, дробчето и сърцето на птицата. Туря се едно яйце и едно парче от среда на хляб, предварително намокрено и добре изкиснато, добавя се сол и черен пипер. Всичко това добре се размесва, напълва се кокошката си е зашива. Така приготвената кокошка се туря да ври със сол. Когато наближи да уври, се добавя целина, един морков, два домата и една глава лук (цяла). След като кокошката уври добре, се пече във фурна с картофи, мас и червен пипер. След като се опече, се нарязва на филийки. Поднася се в чиния, гарнирано с картофи.
Коледна пита (рецепта от 1895 г.)
Вземете 1 кг брашно и 100 грама кравешко масло. Възврете маслото и горещо го излейте над брашното. Разбърквате го добре толкова, щото да се размеси с брашното. След това разтопете малко квас (мая) с хладка вода, но предварително имате стопени 100 грама захар. Размесвате всичко наедно и го месите доста време. Покривате, за да втаса. После намазвате една тава с разтопено масло, туряте тестото в нея. Натискате добре да стане тънка около 2 пръста на дебелина. Намазвате я с жълтък от яйце. Напръсквате я отгоре със ситен търчин (канела) и захар. Желающите могат вместо търчин да напръскат със сусам.
И накрая, каквото и да решите да приготвите, преди да седнете на масата, благодарете за най-важното, което имате - семейство, здраве и любов.
Светли празници!
А идеи за подаръци и коледни изненади ВИЖТЕ ТУК >>
НАЙ
Тя го превърна в звезда. Той разби сърцето й
8 години по-късно: Последните дни на Кари Фишър и наследството, което продължава дъщеря й
Станка Златева загуби майка си
Защо Холивуд привлича предимно психопати?
Средиземноморската диета оказва благоприятно влияние на функциите на мозъка
Тя го превърна в звезда. Той разби сърцето й
Защо Холивуд привлича предимно психопати?
8 години по-късно: Последните дни на Кари Фишър и наследството, което продължава дъщеря й