Познавам Биляна отдавна и мога да се подпиша с две ръце, че е човек, който се раздава докрай в работата си, обича живота и знае как да се забавлява. Голямата ѝ страст са книгите и никога не ѝ е липсвала смелост да експериментира. Преди време разбрах от самата нея, че след 10 години в рекламния бизнес, в който се подвизаваше успешно години наред, се е отказала от него, за да започне да прави това, което най-много обича - да готви. Записва Кулинарната академия (HRC) в София. А след като я завършва, работи в бистро Кръг и за кратко в Щастливото прасе. След това заминава за Норвегия, за да продължи да трупа безценен опит. Вярва, че ще минат още доста порязвания и изгаряния, докато се научи да бъде по-добра в професионална кухня, но всяко хубаво нещо има цена.

Решихме да се събуем по коледни чорапи и да влезем в нейната кухня за кратко, за да ни разкаже за детството си, уханието на Коледа и любимата рецепта, разбира се.

Къде и как ще прекараш коледните празници и Нова година?

Може би както последните години. Първо сама, готвя си нещо вкусно за душата. По-късно излизам да се видя приятели.

Как празнувахте Коледа, когато беше дете?

Събирахме се цялото семейство - родители, сестра ми, баба и дядо. Тези празници минаваха покрай традициите около приготвянето на всичко от милото родно прасенце. Като доколкото може, опитвахме да опазим Бъдни вечер постна.

Снимка: Личен архив

На какво ухае Коледата на Биляна?

Спомените за нея повече ухаят. Предимно на подправки - прясно смлян кимион, бахар, черен пипер, канела от тиквеника... Запалена печка и корите на мандарини и портокали, киселото зеле и туршия.

Имаш ли любима семейна рецепта, която приготвяш и до днес?

Имам няколко, които са ми на сърце, но които за съжаление не успявам да приготвя по много причини - домашна кървавица и пълнено шкембе. Едно от най-хубавите неща в готвенето около отминалите празници беше, че използвахме всички налични продукти. Готвехме на печка на дърва и всичко ставаше много вкусно.

А коя е рецептата, с която ще зарадваш любимите си хора тази Коледа?

Предполагам и тази Коледа ще зарадвам само себе си, но за сметка на това ще дам всичко от себе си (смее се). Последните години все повече и повече се занимавам с готвене, и виждам как вкусните за мен неща по-трудно се появяват в чиниите на хората около мен. Най-вероятно, за да спазя донякъде традицията от едновремешната Коледа, ще приготвя шкембе - добре, че французите и италианците правят всичко възможно да опазят доброто му име. Няма да бъде пълнено, като в добрите стари времена, но вярвам ще бъде вкусно.

Снимка: Личен архив

Рецептата е следната:

Първо слагам свинско шкембе в тенджера (може и под налягане), вода, сол. Добавям още нарязани на едро моркови, лук, целина, звезден анасон, зърна черен пипер и бахар, карамфил, за да облагородя леко мириса му. Докато се вари, в тиган с малко мазнина запичам за няколко минути на по-едри парчета каквито гъби имам - кладница, печурка, може и шийтаки. След като шкембето е готово, го нарязвам. В същия тиган, където съм приготвяла гъбите, добавям масло, скилидка-две чесън, смлян кимион и шкембето. Оставям всичко да се запечата до златист цвят, връщам готовите гъби, малко от бульона, червен пипер, сол (ако случайно някой иска и някакъв по-екзотичен вкус, спокойно може да добави и соев сос). Може да се сервира заедно със сварен и овкусен лимец или кускус, или булгур.

Коледите не са това, което бяха :) Наздраве!

Снимка: Биляна Новоселска