Лека, лесна и бърза баклава
1 пакет кори за баница ( аз използвам предимно Фамилия). За плънката са необходими 4 яйца, 1 ч.ч. захар, 1 ч.ч. брашно, 1 бакпулвер, 1 ванилия, 1 ч.ч. смлени орехи. Всичко това се смесва по същата последователност, както са написани; Сироп: 1 кг захар, 800 мл вода. Вари се 15 мин. Това е пропорция за сиропа на мама за подобни сладкиши (баклави в средно големи тави). По този начин сиропа става нито блудкав, нито прекалено гъст, поне за нас :)
Готовият триъгълник се поставя в намазнена тава, като отгоре също леко се намазва с олио и с нож се прави прорез по средата на триъгълника. По същия начин се правят останалите кори и плънката. Пече се на 180 С до приятен светъл карамелен цвят. Баклавата се оставя да изстине, след което се полива с горещ сироп. Тавата се захлупва с капак или друга тава и се повива с хавлия или нещо подобно за да изстине постепенно. Дано ви хареса :)