През годината има няколко големи празника, когато трапезата се превръща буквално в центъра на света. Но най-голямото "гурме", а за някои направо "преяждане", предстои именно по време на няколкото дни коледни, новогодишни и след-новогодишни празници. На първия и втория ден на Коледа трапезата е толкова важна, че традицията повелява тя дори не се вдига...

Но ако масата ще си стои "сложена" няколко дни, то тогава е много важно как точно ще я аранжираме, каква покривка ще изберем, какъв коледен елемент ще поставим в центъра за украса, каква точно свещ ще запалим. Не по-малко важни са и приборите - в какви чинии ще се храним ние и гостите ни, с какъв нож и вилица, върху какво ще поставим нарязаното мезе, с какви чаши ще вдигнем наздравицата.

В предпразничното тичане за подаръци и в задъханото приготовление на различни гозби определено много от нас забравиха да помислят именно за тези детайли по трапезата. Други пък оставят аранжирането на масата за последния момент. И точно тогава те установяват, че о, ужас! - не разполагат с достатъчно еднакви чинии за всички роднини, че вилиците и ножовете са с най-разнообразен дизайн, а свещите за коледната вечеря май изгоряха миналата година и така и не купиха нови...

Успокоителното е, че дори и на 24 декември не е късно да се направи един бърз пазар на предмети за домакинството и на украси за празничната трапеза. Всъщност денят е чудесен, защото по магазините вече няма толкова много хора и пазаруването е спокойно.

А "всичко на едно място" си остава най-доброто решение за last minute коледен шопинг. За да ви улесним, поогледахме из магазините на Сердика Център - вероятно най-подходящото място, където да набавим декорация и домакински пособия за дома преди Коледа. И ето какво избрахме:

Да започнем с чиниите

За Бога, нека поне тази Коледа, те бъдат еднакви за всички гости, които сме поканили. Нестандартният и изискан сервиз от 18 части LUMINARC e изключително подходящ за официални и празнични семейни обеди и вечери. Той съдържа три вида чинии по 6 броя, а кантовете на всяка чиния са докорирани с имитация на дърво. Сервизът създава усещане за уют у дома, като едновременно е практичен. Изработката от закалено термоустойчиво стъкло гарантира, че сервизът ще ви служи дълги години вярно. За разлика от стандартния порцелан, термоустойчивото стъкло е в пъти по-здраво и не се надрасква толкова лесно. Можете да намерите LUMINARC в магазин Dream Kitchen на територията на Сердика Център.

Официалната коледна чиния

Освен сервиз, винаги е добре да имате една или няколко официални коледни чинии, които да използвате специално за повода. В магазин English Home в Сердика Център си харесахме червено-бяла празнична чиния, подходяща за сервиране на сармички, коледен щрудел, тиквеник или за редене на най-различни мезенца.

Приборите не са маловажни

 Хубавите прибори не са каприз, а са задължителни, за да бъде пълно удоволствието от коледната трапеза. Добър избор са моделите на испанската компания Comas, които се предлагат от магазин Home Detail в Сердика Център. Пълният сет прибори се състои от 72 броя - по 12 от всеки вид: вилици, ножове и лъжици за основно ястие, десертни вилици, лъжици за чай, лъжици за кафе. Материалът е Inox, a дебелината - 3 мм.

Върху какво ще нарежем мезенцето?

След постната вечеря е време за празничния обед, където просто няма как да не нарежем от мезенцето. Дали ще е луканка, сушеница или домашна кървавица, няма значение. Важното е, че ни трябва красива дъска за сервиране. Харесахме си модел SECRET DE GOURMET, който също може да се намери в магазин Home Detail.

И още дърво...

Дървена дъска за сервиране, чинии с дървен елемент... Не е ли добре да приложим към тях и красив комплект от дърво за сол и пипер? Nature на немската марка WMF се състои от 2 броя мелнички за сол и пипер с керамични остриета и със солидна дървена облицовка. Намерихме ги в магазина на немската марка в Сердика Център и от пръв поглед се влюбихме в тях.

Покривката загатва

Достойно е коледната трапеза да бъде подредена върху тематична покривка. Коледните покривки обикновено съчетават три цвята - бяло, червено и зелено - като българското знаме, ако си го представим посипано с щампи от борови иглички. В текстилните магазини на Пи Ен Джи (PNG) в Серидка Център обаче можете да изберете и по-различен дизайн, в който да няма толкова натрапчив патриотичен елемент - например борови иглички върху дърво.

Свещник, който не капе и не гори

Много често думата "свещник" се свързва именно с Коледа. Вероятно защото няма семейство, което да не желае на празничната трапеза да гори огънчето на надеждата. За съжаление със свещите често се получава драма - или капят и съсиспват коледната покривка, или пък затоплят твърде много поставката си - и в крайна сметка някой раздразнено ги духва. Но този свещник с борови иглични и шишаки от магазина на шведската компания DUKA в Сердика Център решава нещата: нито затопля, нито капе. Тематичен, практичен... и най-вече празничен.

Удоволствието от коледната свещ

За свещника е необходима и специална празнична свещ. Коледните свещи често са червени. Не прави изключение и харесаният от нас модел, избран от щандовете на магазина за подаръци Lighthouse на етаж 1 в Сердика Център.

Хайде на салфетките

Откакто започнаха да ги мятат в завденията, сафетките добиха и комичен смисъл. Но не и празничните. Модел PROFISSIMO може да се намери в DM и определено е добър избор за празниците. Многоцветните салфетки винаги са специални. И категорично не стават за "мятане". Слава богу.

Нека се запасим с чай

През зимата чаят винаги е добра идея. Особено през празничните дни, когато прекаляваме с хапването и пийването. Тази година от био магазини "Зелен" предлагат специалния коледен чай YOGI. Рекламиран като "аюрведична комбинация от билки и подправки", той съдържа редица съставки, добити от биологично производство: ройбос, лакриц, кориандър, джинджифил, черен пипер, карамфил, портокалова кора, кардамон, анасон и звезден анасон... YOGI не само има празничен аромат и вкус, но и неговото закупуване носи коледно благотворително послание: парите от продажбата му подпомагат образователен проект в Шри Ланка.