Картофеното пюре обикновено се сервира с грейви. Британски учен обаче твърди, че по-подходяща добавка към него е кафето, съобщи в. "Индипендънт", цитиран от БТА.
Важно е обаче да бъде проявено майсторство. 

Физикът Себастиан Анърт от университета на Кембридж изследва необичайни съчетания на храни. Той установи, че в западната кухня продуктите, които се комбиринат, обикновено имат еднакви ароматни молекули. Те се допълват и задълбочават.

Това обяснява защо известни съчетания на храни са толкова добри и също така дава възможност за нови и необичайни комбинации.

"Първо направих пюре с кафе с мляко... беше ужасно", разказа д-р Анърт. - "Почувствах се реабилитиран след години, когато в елитен парижки ресторант ми сервираха десерт с кафе и картофи. Беше прекрасно. Важно е как е направено".

Д-р Анърт предлага и други комбинации - свинско с ванилов сос, миди и ягоди.

Тази теория не може да бъде приложена към кухнята на Източна Азия, която съчетава противоположни вкусове, например сладко и кисело.