Когато светът е в пандемия, постоянната дезинфекция на дома очевидно е една от основните ни задачи. Честото търкане с препарати вече е ежедневие. Но идеята всеки път да изчистим перфектно цялото жилище разбираемо е непосилна. Затова имаме добри новини за вас: не е нужно да прекарвате цял ден в дезинфекция. За да намалите тези усилия, опитайте друг метод, който експертите наричат "целева хигиена". Изследванията показват, че тя е много по-ефективна в борбата срещу всякакви бактерии, вируси, включително и коронавируса.

Наистина - не е нужно всички микроби във вашето домакинство да умрат. Вместо това насочете вниманието си към повърхностите и местата, върху които е най-вероятно да има бактерии и вируси, а те са тези, които най-често докосвате с ръце, съветва д-р Елизабет Скот - професор по микробиология в Центъра за хигиена и здраве в университета "Симънс" в щата Бостън.

Снимка: iStock by Getty Images/Guliver Photos

Това са дръжки на врати, шкафчета и малки електрически уреди, кухненски плотове, кранове на чешми и душове, дръжката или копчето, с което пускате водата в тоалетната, ключове и всеки друг предмет или място, до което всеки член на едно семейство се докосва, когато се прибере вкъщи.

А най-критичната повърхност в бита от епидемиологична гледна точка са мобилните телефони, така че може да започнете дезинфекцията с тях.

Снимка: iStock by Getty Images/Guliver Photos

Д-р Скот изтъква, че повечето вируси и бактерии оцеляват с часове, но има такива, които могат да издържат няколко дни на суха повърхност.

"Рискът е някой несъзнателно да докосне тази повърхност и след това да пипне с ръце лицето си и да се зарази", допълва американската лекарка, която подчертава, че ако това бъде предотвратено, така ще бъде прекъсната веригата на разпространение на вируса.

Затова, на първо място, преди да почнете да дезинфекцирате, са социалната дистанция и личната хигиена и това не е клише. Експертите са категорични, че тези два фактора, плюс честото таргетирано чистене, са най-добрият начин да се опазите.

По думите на д-р Скот няма точно правило колко често трябва да правите това. Целта на целевото почистване е по-скоро да бъде намален рискът от предаване на инфекции - което означава, че всичко зависи от това, което се случва в дома ви. Ако член от семейството има грип или стомашен вирус (или дори когато слагате сурово месо на плота си) това значи, че е време да дезинфекцирате тези повърхности.

"Тогава целенасоченото хигиенизиране е нещо, което трябва да правите много по-често, може би дори повече от веднъж на ден", казва още д-р Елизабет Скот.

Снимка: iStock by Getty Images/Guliver Photos

Докато сапунът и водата са повече от ефективен метод за измиване на ръцете (стига да търкате поне 20 секунди, както препоръчва СЗО), ще трябва да извадите специални препарати, за да избегнете разпространение на вирус, добавя д-р Лиза Акерли, специалист по екологично здраве.

Тя съветва и как е най-добре да го правим:

"Когато целенасочена хигиена в дома си, първо почистете видимата мръсотия и след това нанесете препарата върху повърхността, за да убиете микробите".

Освен спиртните, препаратите на хлорна основа са изключително ефикасни - унищожават всички познати бактерии и вируси. Те са и икономични, защото се разтварят във вода. Но не забравяйте - не използвате неразреден препарат върху пода. А изобщо избягвайте емайлирани повърхности или полирани метални повърхности, като хром и злато. Трябва да внимавате и да не разлеете такъв препарат върху платове, мебелировка или килими, защото ще бъдат повредени. Ако все пак това се случи, веднага избършете и измийте обилно с чиста вода.

Трябва да имате предвид и че такъв препарат не е добре да се използва върху доста тъкани, като вълна и коприна, както върху кожа или огнеупорни облекла.

Снимка: iStock by Getty Images/Guliver Photos

Винаги след употреба, ако не ползвате ръкавици, което е препоръчително, измивайте ръцете обилно.

И лекарите съветват нещо много важно - ако използвате хлорен препарат, да е при отворени прозорци и продължително проветряване.

Какъвто и препарат да изберете, помнете съвета на експертите - лична хигиена и честа дезинфекция на всичко, до което се докосвате.

*Материалът съдържа продуктово позициониране.