До този извод е стигнало научно изследване, публикувано в списанието Nature Communications.
Учените са изказали подобно предположение на баз ана експеримент, съгласно който мастните киселини спонтанно образуват 3D структури в атмосферата, които по-нататък служат за кристализационни ядра и подпомагат допълнително образуването на облачни системи.
Според изследването, микрочастиците мазнини увеличават устойчивостта и продължителността на живот на малките капчици кондензирана вода, които изграждат облаците.
Учените допълват, че макар някому темата да се стори несериозна, това не е така, тъй като над десет на сто от изпаренията около големите градове, са с произход, вследствие на приготвянето на пържрни храни.
Учените са изказали подобно предположение на баз ана експеримент, съгласно който мастните киселини спонтанно образуват 3D структури в атмосферата, които по-нататък служат за кристализационни ядра и подпомагат допълнително образуването на облачни системи.
Според изследването, микрочастиците мазнини увеличават устойчивостта и продължителността на живот на малките капчици кондензирана вода, които изграждат облаците.
Учените допълват, че макар някому темата да се стори несериозна, това не е така, тъй като над десет на сто от изпаренията около големите градове, са с произход, вследствие на приготвянето на пържрни храни.