Солта и захарта са основни съставки в много ястия и десерти. Рядко има рецепти, в които поне едното от тях да не присъства. Със сигурност често срещате изречението "добавете сол или захар на вкус".Advertisement

Към днешна дата съществуват толкова много видове сол и захар, че понякога е трудно човек да избере, особено когато търси най-здравословния вариант за своето семейство.

Днес ще ви запознаем с различните видове сол и захар и ще ви разкажем повече за тях. Както знаете, изборът е въпрос на вкус, така че единствено вие може да прецените кое е най-доброто за вас:

Захар

Захарта е форма на въглехидрат и съдържа въглеродни, водородни и кислородни молекули. Когато въглехидратите се консумират, те се усвояват и разграждат до глюкоза. Захарта е предпочитан източник на енергия за клетките в човешкото тяло, включително мозъка и централната нервна система. Когато я консумирате в умерени количества, тя е полезна.

Бяла захар

market.dir.bg

Купи Бялата захар е най-широко използваната захар в рецепти. Захарните гранули са подходящи, тъй като малките кристали са идеални за работа в насипно състояние и не са податливи на слепване. Био тръстиковата захар е добър вариант на бяла захар, който е една идея по-здравословен от обикновената.

Кафява захар

market.dir.bg

Купи Кафявата захар се получава или чрез директно варене на сироп от кафява захар, или чрез смесване на бяла захар с различни количества меласа. Светлокафявата захар често се използва в сосове и повечето печива. Тъмнокафявата захар има по-наситен цвят и по-силен аромат на меласа от светлокафявата захар. Богатият, плътен вкус я прави идеална за редица ястия, сред които джинджифилов хляб, печен боб, барбекю и други пълноценни храни.

Тръстикова захар

market.dir.bg

Купи Тръстиковата захар се извлича от сока на тропическото растение захарна тръстика. Златистият и кафяв цвят означава, че не е била рафинирана. Подслаждането на ястия, напитки и печива с този вид захар добавя по-наситен и богат аромат.

Кафява захар Мусковадо

market.dir.bg

Купи Известна още като барбадоска захар, мусковадо захарта е нерафинирана тръстикова захар, в която меласата не е премахната. Тя има много тъмнокафяв и особено силен вкус на меласа. Кристалите са малко по-груби и по-лепкави от обикновената кафява захар, което придава на тази захар пясъчна текстура. Основните ѝ приложения са в храната и сладкарството, производството на ром и други видове алкохоли.

Кокосова захар

market.dir.bg

Купи Кокосовата захар е традиционен подсладител, който се доближава на вкус до кафявата и тръстикова захар. Има специфичен вкус с карамелени нотки. Подходяща е за подслаждане на кафе, чай, горещ шоколад, шейкове и други сладки напитки. Може да се използва и при приготвянето на печива, сурови десерти, както и за направата на глазури и сиропи.

Палмова захар

market.dir.bg

Купи Палмовата захар е популярен заместител на бялата захар, но с разликата, че не е рафинирана. Нектарът от кокосовите палми се изсушава по естествен начин и се образуват кафяви кристали, богати на витамини и минерали. Подходяща е за хора с високи нива на кръвната захар, диабет и затлъстяване.

Сол

Солта е основна съставка при готвене и консервиране на храна и точните видове сол за готвене, които използвате, могат да окажат голямо влияние върху вкуса и текстурата на вашата храна. Вижте основните видове сол, които можете да използвате при приготвянето на вашата храна:

Морска сол

market.dir.bg

Купи Морската сол се добива чрез изпаряване на морска вода. Като цяло тя е по-малко обработена от готварската сол и може да запази следите си от минерали. Морската сол предоставя по-богато усещане за вкусовите рецептори. Използвана в ястие, тя влияе върху крайния резултат заради естественото минерално съдържание и различната си разтворимост.

Хималайска каменна сол

market.dir.bg

Купи Хималайската сол е богата на хранителни вещества, от които тялото ни се нуждае. Тя е добър източник на калий и магнезий. Може да се използва както за готвене, така и за директно поръсване. Подходяща е и за подправяне на месо, тъй като прилепва равномерно по повърхността му. Има редица ползи за здравето, сред които пречистване от токсини, по-добро храносмилане, регулиране на кръвната захар и други. Можете да я купувате както на кристали, така и смляна.

Био индийска сол с чесън

market.dir.bg

Купи Чесновата сол има наситен и интересен вкус, който се усеща в ястията. Тя е с по-ниско съдържание на натрий и съдържа безбройните полезни свойства на чесъна. Тази сол има мощен антивирусен, антибактериален и антиканцерогенен ефект. Пречиства кръвта и оказва благоприятно влияние върху сърцето и сърдечносъдовата система.

Био лимонова сол

market.dir.bg

Купи Био лимоновата сол е перфектна за ястия с риба и морски дарове, пилешко месо, салати и азиатска кухня. Тя е 100% натурален продукт и е полезна за всички клетки, тъкани, органи и системи. Придава много свежест и екзотика на всяко ястие.

Био морска сол с билки

market.dir.bg

Купи Билковата сол придава уникален вкус и аромат на всяко ястие. Тя има 100% натурален състав и не е подлагана на термична или химическа обработка. Морската сол и билките са обработени по естествен начин, така че да запазят полезните си свойства.

В сайта на Market.dir.bg ще откриете голямо разнообразие от артикули (продукти за здраве и красота, за дома, дрехи, обувки, аксесоари, стоки за деца и домашни любимци, храни и напитки), като при регистрация и първа покупка над 50 лв. получавате 15 лв. отстъпка! Безплатна доставка за поръчки над 150 лв.

Market.dir.bg