Психолози от университета на Ексетър и Кентърбъри сравниха когнитивните способности на кучетата и други домашни животни и хищници.

Те стигнаха до извода, че интелектът на най-добрия приятел на човека с нищо не превъзхожда останалите видове. Освен това кучетата не разбират добре заобикалящата ги среда. Със серия от тестове психолозите са проверили реакцията на различните животни.

В проследяването какво сочи човек кучетата въобще не са се отличили. Най-добри в тази сфера са делфините, тюлените и прасетата.

С друга задача - да дръпнат връвчица, на която е закачена храна, вълците, котките и енотите са се справили много по-добре. Котките са най-добри в намирането на скрит предмет. Кучетата не се отличават нито с физически когнитивни способности - да разберат предметите около тях, нито в асоциативното учене.

Обонянието им също не е изключително - прасетата са по-добри в разпознаването на хора по миризмата. Овцете, гълъбите и шимпанзетата разпознават много по-добре от кучетата човешки лица. Магаретата, мулетата и конете много по-умело от шаровците заобикалят препятствия. Кучетата не се разпознават в огледало, докато шимпанзетата и делфините притежават тази способност.

Впечатляващи обаче са социалните когнитивни способности на кучетата - да използват за насока поведението на други животни и особено на хората. За анализа си учените са използвали резултати и от предишни трудове.