Мариновано свинско печено
Продукти: около 1 килограм и половина- 2 кг продълговато парче свински врат (или плешка) без кост, цяло парче задължително, 2 с.л. лимонов сок, 4 с.л. бяло вино, 3 с.л. пълнозърнеста горчица, 1 ч.л. (пълна) смлян черен пипер, 1 ч.л. мед (захар), 2 с.л. олио, сол на вкус (по рецепта е 1 супена лъжица и половина сол, но аз сложих по-малко), 10 резена пушено филе (шунка или бекон), по-дебело нарязани 10 резена кашкавал (обикновен или пушен), 200 гр. пресни гъби, 10 гр. сушени горски гъби, накиснати във топла вода и нарязани на тънки ивички (това може да го пропуснете, ако ви затруднява), 6 с.л. олио, сух розмарин за поръсване, алуминиево фолио.
Развийте от фолиото маринованото месо. Поставете във всеки отвор резен пушено филе (или бекон) и резен кашкавал. Ако имате място в джобчетата, сложете и част от гъбите нарязани на филийки. Поръсете отгоре месото с още 2 с.л. олио, розмарина (2-3 щипки) и завийте във фолио. Фолиото трябва да е плътно затворено – отделя се доста сок от месото и маринатата, който трябва да остане в пакета при печенето. След като е готов пакета, сложете го в тавичка и сложете около него целите гъбки. Сложете също така и около 300 грама вода , останалите 2 с.л. олио и сол. Завийте цялата тава с фолио. Поставете в предварително загрята до 200 градуса фурна и печете около 2 1/2 часа.
Последните 20-на минути печете при отворено фолио, за да се зачерви месото.
Бонус: Нещо, което го няма в оригиналната рецепта, но аз го направих и по този начин получих един прекрасен сос за печено месо. Като стане време да се запече месото без фолио (последните 20 минути), изсипвам при гъбките и водата, в която са се пекли, предварително добре запържени в малко олио 2 с.л. брашно. Соса става точно като печен сос за месо.
Добави своя рецепта >>