Днес мнозинството от нас живеят в градове, работейки през по-голямата част от седмицата. В забързаното ни ежедневие често не ни остава време за разходка в парка или в природата. Въпреки това едва ли има човек, който да не иска да прекарва повече време заобиколен от зеленина и красиви гледки.

Именно тук на сцената идва градинарството. Без значение дали имате малък двор или само тераса - нищо не ви пречи да създадете своя малък къс природа в дома си. Ползите от това са множество.

Доказано е, че зеленият цвят успокоява. Градинарството също много спомага, защото не само намалява стреса, но успешното създаване на малка градина стимулира производството на хормоните на щастието. Прекарването на повече време на открито - докато се грижите за растенията си, подреждате или просто се любувате на гледката пък стимулира синтезирането на витамин D. Проучване на Университета на Бристол и Лондонският университетски колеж разкриват, че в почвата има микроби, имащи антидепресивни свойства. Учените са повече от категорични, че градинарството е полезно за физическото ви и психическото ви здраве.

Снимка: iStock by Getty Images

Първи стъпки

Едва ли има по-подходящ момент от сегашния, за да превърнете част от апартамента или от двора си в мечтаната градина. Първата стъпка е изцяло творческа - създаването на концепция, за това къде да се намира зеленият ви кът и как да изглежда той. Втората стъпка е свързана с подготовката на мястото - разчистване на терасата, премахване на плевелите или прекопаване на почвата. Третата - избор на растения и декорации. Не звучи толкова сложно, нали?

Няма защо да се тревожите за финансовата част - днес създаването на зелен кът е изключително достъпно. Основният ви съюзник тук е платформата за онлайн търговия OLX. В нея може да откриете не само разнообразни, но и изгодни оферти за растения, столове, маси, саксии, лампи, декорации и какво ли още не.

Понякога обаче хората пропускат някои от основните неща, които ни позволяват да се радваме на една градина. В редовете по-долу ще откриете част от задължителните атрибути в градския ни зелен кът.

Снимка: iStock by Getty Images

Шатри, масичка, стол

Ако имате двор, то определено е добре да помислите за поставянето и аранжирането на шатра. Тя ще ви позволи да прекарвате повече свободно време в гадината си и би могла да направи събирането с приятели много по-приятно. Ако пък разполагате само с малка тераса, то помислете къде да я разположите с един или два стола. В случай, че мястото е твърде малко, то заложете само на стол.

Истината е, че ако пропуснете тази стъпка, то ще прекарвате много по-малко време в зеления си кът. Към избора на шатра, масичка и столчета обаче трябва да се подходи разумно. За да сте доволни от крайния резултат, външният им вид трябва да се вписва в концепцията ви.

Масата например може да е дървена, ратанова или метална. Може да е подвижна, сгъваема, с крачета или монтирана директно на терасата. Местоположението й трябва да улеснява гледката към зеления кът. Същото важи и за избора на стол или пейка.

Когато търсите шатра, то от значение са здравината на конструкцията, материалът и дизайнът на покрива. Съветът ни е да избягвате покупката на пластмасови или найлонови шатри. Изборът ви трябва да предполага и бъдещо обновяване - например със завеси или декорации по шатрата.

Снимка: iStock by Getty Images

Декоративен фонтан

Днес на пазара има голямо разнообразие от декоративни фонтани. Някой от тях могат да украсят и най-тясната тераса, а в други може да пуснете златни рибки. В общият случай обаче наличието на фонтан може да завърши дизайнът на градината ви.

Представете си симпатичен алпинеум, съчетаващ ниски храсти, цветя, красиви камъни, може би дори мъх, а сред него - бликаща като водопад вода. Всъщност много от днешните фонтани имитират водопад.

При избора на фонтан е добре да помислите и за това доколко искате да го подчертаете или само да допълните цялостния дизайн с него.

Снимка: iStock by Getty Images

Саксии и кашпи

Дизайнът на саксиите и кашпите е може би най-важната част за всяка малка градина - особено, когато зеленият ви кът е на терасата.

Най-лошият избор, който може да направите, е да закупите евтини саксии от кафява пластмаса и да оставите растенията си в тях. Вместо това е добре да съобразите цвета на саксиите и материалът на изработката им с вашата тераса или градина. Ако не разполагате с хубави саксии, то тогава ви трябват подходящите кашпи, в които да ги разположите.

Друг вариант е сами да декорирате саксиите, закривайки ги с камъни, бръшляни или облепящо фолио.

Люлка 

Ако имате по-голяма тераса или двор, то ще останете много приятно изненадани от покупката на градинска люлка. В най-честия случай тя ще стане любимото ви място за четене на книга или събиране на приятен тен.

Изборът на градински люлки е огромен. В последно време ратановите единични люлки с формата на яйце печелят все повече поддръжници. Те се вписват доста добре във всеки зелен кът, като вие трябва да помислите само за цвета на възглавниците.

Снимка: iStock by Getty Images

Осветление

Осветлението на домашната градина е най-често пропусканата подробност при нейния дизайн.

Ако зеленият ви кът е на тераса, то може да импровизирате с цветни лампички или дори - коледна украса. Възможно е с малки LED лампи да подчертаете някои от саксиите и растенията в тях.

Ако имате двор, то изборът ви на осветителни тела е още по-голям. Трябва да помислите за топлината на светлината и броят на лампите. Често срещана грешка е да сложите крушката над пейката или в шатрата си. По този начин няма да може да виждате градината си вечерта.

Светлината там естествено трябва да има, но градината ви не трябва да остава тъмна. В някои случай и при по-големи дворове е добре именно градината да бъде по-осветена от частта за събирания. По този начин ще подчертаете красотата й и ще създадете по-задушевна и романтична атмосфера.

Именно светлините трябва да завършат цялостната ви концепция за уютен зелен кът в забързаното ни ежедневие. Находките в OLX определено ще ви помогнат да създадете своя зелен оазис.

Снимка: iStock by Getty Images

* Материалът е подготвен за OLX