Някои от най-големите изпълнители в историята на музиката, сред които легендарната британска рок група "Куин" и певците ветерани от САЩ Тина Търнър и Нийл Дайъмънд, ще бъдат удостоени с почетни награди "Грами", съобщават "Билборд" и сп. "Ролинг стоун".

Вижте последните изяви на Тина >>

Те ще бъдат почетени с призове за цялостни постижения, присъждани на изпълнители, допринесли съществено за развитието на музикалната индустрия.
С почетни награди "Грами" ще бъдат удостоени също музикантът Хал Блейн, пионерката на поп, фолк, кънтри и алтернативната музика Емилу Харис, Луис Джордан, наричан Крал на джубокса, баща на ритъм енд блуса и Кръстник на рокендрола (посмъртно) и фънк групата "Митърс".

Специални отличия ще получат също филмовият композитор Джон Уилямс, музикалният предприемач Сиймор Стайн и промоутърът Бил Греъм (посмъртно).

Със специални награди "Грами" за технически постижения ще бъдат почетени изобретателят Ричард Фактър и инженерът Тони Аниело.

"Тазгодишните реципиенти на призовете за специални заслуги представляват елитна група от легендарни изпълнители, творци и визионери. Постиженията на всички тези личности са забележителни и завинаги ще останат част от музикалното наследство", се посочва в изявление, направено от Нийл Портнау, президент и главен изпълнителен директор на американската Национална звукозаписна академия, която присъжда наградите "Грами".

Предстои да бъдат оповестени повече подробности кога и как ще бъдат почетени носителите на специалните призове.

Наградите "Грами" ще бъдат раздадени за 60-път на 28 януари на церемония в зала "Медисън скуеър гардън" в Ню Йорк, припомня БТА.