Научнофантастичният епос грабна "Златен глобус" за най-добър драматичен филм на състоялата се тази нощ церемония по връчването на престижните филмови награди.

Вижте снимки от церемонията >>

Самият Камерън пък спечели и статуетката в категорията за най-добър режисьор. Ветеранът Джеф Бриджес бе отличен за главна мъжка роля в "Crazy Heart", а колежката му Сандра Бълок спечели приза при дамите за изпълнението си в спортната драма "The Blind Side".

За най-добър актьор в мюзикъл/комедия бе определен Робърт Дауни Джуниър за превъплъщението си в Шерлок Холмс в едноименния филм, съобщават от avtora.com. Очаквано в същата категория при жените отличието грабна Мерил Стрийп за "Julie&Julia". Любопитно е, че тя имаше сериозна конкуренция в лицето на... самата себе си, след като бе номинирана и за ролята си в "It's Complicated".

Звездата на хитовия сериал Dexter Майкъл Си Хол най-сетне имаше и поводи за усмивка, след като преди дни разбра, че е болен от рак. Той бе отличен именно за превъплъщението си в серийния убиец в популярната сага. Джулиана Маргулис спечели при дамите в същата категория за "The Good Wife".

Като изненада може да се приеме Златния глобус за актрисата Моник, която се пребори с Пенелопе Круз и Джулиан Мур за поддържаща женска роля с изпълнението си в "Precious".

Новият филм на Джордж Клуни и Джейсън Райтман - "Up in The Air" се окичи само с награда за сценарий, въпреки че се считаше за един от фаворитите на предстоящата церемония. За сметка на това другият филм с най-много номинации - мюзикълът "Nine" остана с изцяло празни ръце.