Сурикатите са много сладки животни. Като цяло, обаче, знаем малко за тях, затова ето няколко интересни факта за симпатичните миньони.

1. Те живеят в големи семейства.

Сурикатите живеят на големи групи, които могат да включват до 50 животни. "Кланът" се състои от няколко фамилии, като всяка от тях е доминирана от една двойка. Така до някъде приличат на колонии, водени от един лидер - най-често от женски пол, както ще видят зрителите на "Имението на сурикатите: Възходът на династията", който тръгва от днес по "Viasat Nature" от 19 часа.

2. Всеки член на клана има своя функция.

Всеки сурикат има мисия: да помага в събирането на храна, да наблюдава за хищници или да защитава бебетата. Сурикатите-наблюдатели търсят да намерят най-високото място в околността, изправят се на задните си крака и "бият тревога", като издават специфични звуци, в случай че се появи опасност.

Снимка: Viasat nature

3. Топлят се с коремчета.

Сурикатите ползват коремчетата си, за да се топлят през тежките зими. Когато коремчетата им изстинат, те ги "зареждат" като се пекат на слънце, легнали по гръб. Да, като на плаж.

4. Всеки сурикат има индивидуален глас.

Няма два суриката, които "да говорят" еднакво. Подобно на хората, те имат различни гласове, за да могат да се разпознават, в случай, че не могат да се виждат.

Снимка: Viasat nature

5. Бебетата се раждат голи и слепи.

Сурикатските бебета се раждат слепи и почти без никаква козина, затова прекарват първите четири седмици от живота си в дупката под земята, където са родени. В това време постепенно очите и ушите им се развиват и им пораства козина. Освен това заякват като се боричкат помежду си. Тоест те започват да се борят още преди да са прогледнали!

6. В тежки моменти могат да са големи егоисти.

Сурикатите живеят в групи, но когато животът им е застрашен, те стават доста егоистични. Например, ако ги напада крокодил, биха бутнали някой от групата към нападателя, за да отърват собствената си кожа, без никакво колебание.

Снимка: Viasat nature

7. Враждите между фамилиите могат да завършат с много жертви.

Сурикатите се бият помежду си за територия и тези вражди могат да завършат със смърт. Всъщност, сурикатите са едни от най-смъртоносните същества на планетата: около 20% от смъртните случаи сред сурикати са причинени от сурикати. В повечето случаи се опитват да избегнат конфликта с блъфове, но наложи ли се да влязат във война... става касапница!

8. Който порасне най-много, той става лидер.

Йерархията на сурикатите е проста. Когато доминиращата женска в клана умре, най-често най-голямото й и най-тежко отроче става лидер. Но ако по-малката сестра надрасте кака си, започват свади. Така че всеки се опитва да стане по-голям като яде много!

Снимка: Viasat nature

9. Имат имунитет към отрова.

Сурикатите не се страхуват от змии, защото имат защита към много от смъртоносните им ухапвания. Това е така, защото поделят родословието си със семейство мангуста. В някои части на света, като Индия, хората ползват мангустите за домашни пазачи, защото те могат да водят битка със смъртоносни змии, като кобри. 

10. Сурикатите не пият вода.

Това не е защото предпочитат бира. Въпреки, че живеят в пустинята, те просто нямат нужда да пият вода: поемат течност чрез буболечките, които ядат. Толкова са яки.

Снимка: Viasat nature