Почти 79% от хората на света имат кафяви очи, между 8 и 10% са със сини, 5% имат очи с лешников цвят и само 2% са зеленооки.

Освен тези данни учените са стигнали и до други заключения, свързани с цвета на очите и какво казва той за личността на човека.

Ето и фактите:

Жените със светли очи по-леко понасят болката в сравнение с дамите с кафяви очи

По време на бременността и раждането светлооките жени по-леко се справят с напрежението и болката и по-рядко изпитват депресия след раждането. Докато жените с тъмни очи имат повече негативни мисли след това важно събитие.

Тейлър Суифт

Getty Images/Guliver Photos

Счита се, че на хората с кафяви очи повече може да се има доверие

Проучване сред 1016 жени на възраст между 16 и 35 години установило, че хората считат дамите с кафяви очи за интелигентни и мили, и повече биха се доверили на такива жени.

Хората със сини очи са считани за красиви и привлекателни

Същото проучване установило, че хората със светли очи са възприемани по доста различни начини. Но е категорично твърдението, че останалите считат хората със сини очи за много по-атрактивни физически, макар само 7% от анкетираните да са признали, че възприемат синеоките като интелигентни.

Зак Ефрон

Официален Instagram профил

Хората със зелени очи се славят като креативни и измамни

29% от участниците в проучването определят зелените очи като най-красиви и привлекателни. Зеленооките хора също така са считани за доста изобретателни и понякога измамни. В някои места по света дори ги считат за надарени със зли сили, но това се дължи най-вече на факта, че зелените очи са най-рядко срещани.

Анджелина Джоли

Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Мъжете със светлокафяви очи имат повече психически проблеми от жените с очи в същия цвят

До това много интересно заключение е довело едно проучване. Тези мъже се оказва, че страдат от повече психически проблеми и в сравнение с хората с тъмнокафяви или черни очи.

Embed from Getty Images

Тейлър Лаутнър

Жените с черни очи не са много общителни и уверени

Резултатите от това изследване сочат, че 65,38% от дамите с черни очи изобщо не са общителни. Счита се, че те са и по-малко уверени и амбициозни в сравнение с мъжете със същия цвят на очите. Повече представители на тази група са с динамичен характер. Те са по-импулсивни, но често търсят опасни приключения.

Синеоките хора обичат да пробват нови неща

Друго проучване показва хората със сини очи като експресивни, привързани и уверени. Те също така повече от другите обичат да пробват нови неща, да се запознават с нови хора, да се впускат в приключения и да живеят здравословно.

Крис Хемсуърт

Снимка: Официален профил в Instagram

Хората с лешникови очи се справят добре под напрежение

Или поне 50,7% от тях. И са много привързани и отдадени на работата си. Дамите с лешникови и със зелени очи да сочени като най-атрактивни за мъжете, въпреки стереотипа за сексапила на жените със сини очи.

Мила Кунис

Getty Images/Guliver Photos

Хората със зелени очи са по-оптимистично настроени за бъдещето си

Също така тези хора или около 65,9% от тях много по-често си поставят цели в живота и даряват за каузи, които им сте струват наистина важни.

Хората с кафяви очи предпочитат да живеят на макс

Тази група хора искат да живеят тук и сега. Те също така най-лесно поддържат контакта очи в очи със събеседника си (след хората със зелени очи), което би могло да им свърши добра работа в кариерата.

Бионсе

Снимка: Getty Images/Guliver Photos

И няколко бонус факта:

Според дамите най-секси са мъжете със сиви очи, след това  са онези със сини.

А според мъжете най-привлекателни са дамите със зелени и лешникови очи.