Заради пандемията коронаривус, която затвори училища и детски градини, театри, кина, заведения и принуди много хора да работят от къщи, за първи път наистина ни се налага да си стоим у дома. И това е най-разумното, което можем да направим.

Хората обаче са притеснени какво толкова ще правят затворени вкъщи с дни, със седмици дори. Да се взираме в екрана на телевизора или на смартустройствата си обаче не е единственото или най-доброто, с което можем да си запълваме времето.

Предлагаме ви поне 10 приятни занимания за този период на "домашен арест", които със сигурност ще ви разведрят и забавляват.

Време за разкрасяване

Вече всички знаем смешката от последните дни "Изкъпах се, нагримирах се, лакирах се, парфюмирах се и мисля малко да изляза на терасата". Но, ако оставим шегата настрана, сега си е идеалното време да положим малко грижи за външния си вид - да си направим маска на косата, да се погрижим за кожата на лицето. А и жените нали все се оплакваме, че никога не ни остава време за кола маска или друг вид епилация. За щастливците, които имат вана вкъщи, това може да се окаже една мини спа ваканция.

Измисляне на игри и време за игри с децата

Частта с разкрасяването може да мине, ако в момента децата ви не са вкъщи, те са достатъчно големи да си имат свои занимания или нямате деца. Иначе можете да хвърлите време и усилия да си направите ваша собствена игра или пък да играете на някоя от вече съществуващите бордови игри с децата. Изборът е доста широк - от "Не се сърди, човече", до "Монопли", "Скрабъл", както и редене на пъзели и не на последно място четене на книги на малчуганите. Приказките със сигурност ще ви разведрят и ще отклонят, поне за малко, вниманието ви от новините за коронавируса.

Снимка: iStock by Getty Images/Guliver Photos

Решаване на кръстословици

Ако все още пазите вестниците, които майка ви донесе при предното си посещение, може да ги извадите най-после и да решите поместените там кръстословици или судоку. Разбира се, има и онлайн такива, така че не се ограничавайте.

Игри на карти или табла

Вярно, че това са си занимания, с които обикновено се забавляваме на плажа, но тъй като не се знае кога ще отидем на море, а сте затворени вкъщи в гаджето си, мъжа или жена си или с роднини, можете да използвате времето, за да си припомните как се играе белот, "3-5-8", в краен случай "Война" или табла. А може би сега е идеалният момент да научите децата си да играят шах.

Гледане на филми

Ето това е време, в което можете да гледате всички онези филми от списъка си. Нямате списък? Направете си. И после преминете към изпълнението му. Все пак не включвайте онези апокалиптични филми за края на света, зомби апокалипсис и други. Не е здравословно за психическото ви състояние. Макар че, една от другите много популярни шеги тези дни, свързана с коронавируса, гласи, че "вече след новините вечер, по телевизията ще пускат филми на ужасите, за да може хората да се отпуснат".

Започнете ново хоби

Е, няма как да е риболов на закрито и не се чувствайте пресирани да напишете роман, но можете да пробвате с рисуване. Има чудесни онлайн курсове, които да ви помогнат в това начинание.

Тренировки вкъщи

Много по-добре е, вместо да се чудите какво да изядете във всеки един момент от престоя си у дома, да се захванете с малко тренировки. Онлайн могат да се намерят много видеа, които да ви помогнат и в това начинание. Съществуват и тренировъчни програми, които изискват минимум екипировка и уреди. И така, ако тренирате съвестно, нищо чудно и тези няколко седмици да се отразят много добре на физическата ви форма.

Подреждане, подреждане, подреждане

Сега имате време да се превърнете в слеващата Мари Кондо. Сещате се, онази малка, сладка японка, която научи целия свят как да си сгъва и подрежда дрехите. Със сигурност имате поне няколко шкафа или гардероби вкъщи, които изискват вещата ѝ намеса. Отново онлайн можете да прочетете и да гледате какво съветва Мари Кондо и да въведете безупречен ред в дома си.

Виртуален литературен клуб

Четенето на книги по време на стоенето вкъщи е едно от най-приятните занимания, на които можете да се отдадете. Но, ако не ви е достатъчно просто да четете, организирайте виртуален литературен клуб с ваши приятели или пък с други хора, с които споделяте любовта си към четенето на едни и същи книги. Можете да се разберете да се събирате, витруално, разбира се, всяка вечер в определен час и да обсъждате всичко от "Война и мир" до поезията на Лорка.

Снимка: iStock by Getty Images/Guliver Photos

Започнете изучаването на чужд език

Едва ли ще започнете да говорите японски за две седмици, но нищо не пречи да посветите част от времето си на това да се усъвършенствате, като започнете да учите чужд език. По един-два часа на ден са напълно достатъчни за това занимание. И докато дойде време да пътувате до съответната страна, чийто език сте започнали да учите - Германия, Франция, Англия, Италия, Испания и т.н., може вече доста да сте напреднали.