Близо 250 гринди излязоха на сушата на новозеландския остров Пит дни, след като 215 кита от вида загинаха в същия район, съобщи ДПА.

Природозащитници казват, че за масовото изхвърляне на гринди на брега на острова е било съобщено миналия понеделник. В събота 215 гринди загинаха на остров Чатъм, на около 40 километра от мястото, където сега са забелязани китовете.

Снимка: iStock/Getty Images

От благотворителната организация Проджект Джона, ангажирана със спасителни операции за морски бозайници, казват, че заради риска за животните и хората, в района рядко са правени опити за връщане на китове във водата, ако бъдат изхвърлени на сушата.

Снимка: iStock/Getty Images

На остров Пит има само един рейнджър от департамента по опазване на природната среда, затова е мобилизиран екип от Чатъм.

"Това е изключително изолирана и отдалечена част на света, с малко население и известно местообитание на големи бели акули, които са риск и за хората, и за китовете", съобщиха от Проджект Джона във Фейсбук.

В събота се наложи рейнджъри да умъртвят живите гринди на брега в Чатъм.

Снимка: iStock/Getty Images

Изхвърлянето на китове не е необичайно за о. Чатъм, като най-мащабното е през 1918 г., когато над 1000 кита загиват на сушата.

Групата острови Чатъм е на 840 километра от източния бряг на новозеландския Южен остров.

Гринди са от семейство Делфинови, които са от разред Китоподобни.