Лято е, децата се наслаждават на все повече време, прекарано в игри навън. На малко от тях им хрумва мисълта за училище и за книгите. Но списъкът със задължителна литература чака като неизпълнена задача... нищо че е изпълнен с прекрасни заглавия.

Днес почти не е останал родител, който да не се е изправял пред въпроса как да провокира интереса на децата към книгите, които са част от самоподготовката през лятото. Дългият списък и възможността за още по-дълги часове, прекарани навън, вместо вкъщи в четене, са само част от причините защо учениците отлагат до последно срещата с книгите. Друга причина, която по-рядко се споменава, е липсата на правилна мотивация.

От родител или от учител - децата биват подтиквани да четат книги най-често с някаква форма на ултиматум. "Прочети тази книга, иначе няма да получиш подаръка, който толкова дълго чака", "Довърши още 20 страници, иначе няма да излезеш навън", "Трябва да прочетеш тези книги през лятото, иначе няма да се справиш по време на учебната година" и още подобни фрази обикновено витаят в комплект с "лятно четене".

Понякога обаче те са напълно ненужни. Понякога единственото, от което едно дете се нуждае, е правилната книга, която да провокира интереса му към четенето за цял живот.

Противно на детските очаквания такива книги могат да се открият и в списъка от задължителната ученическа литература. И най-вероятно много от нас си спомняме, че именно те са били нашите любимци сред списъците за четене.

Затова и днес събираме на едно място онези заглавия, сред които всяко дете може да намери своята любима книга. Защото както е казала една всеобщо обичана героиня от детска книжка - "Светът е пълен с разни неща и наистина има нужда някой да ги потърси и намери."

Пипи Дългото чорапче

Нямаше как да не започнем списъка с книгата, от която е изведен и по-горният цитат. Историите за щурата героиня на Астрид Линдгрен са такива, които успяват да провокират усмивка на лицето на почти всички малки читатели. И почти всички пораснали читатели си спомнят за книгата с умиление.

 

Снимка: orangecenter.bg

Както самата авторка на книгата е споделяла в интервюта - чудатите приключения на Пипилота са любими на децата, защото в тях няма скрита поука или урок, който трябва да научен. Освен най-важният сред всички - че децата трябва да се забавляват и да мечтаят без ограничения.

Приключенията на Пинокио

Коя е най-превеждана книга след Библията? Неслучайно тя попада сред заглавията от задължителната ученическа литература - "Приключенията на Пинокио".

 

Снимка: orangecenter.bg

За разлика от "Пипи Дългото чорапче" в "Пинокио" е преплетен един важен урок за искреността, с която всички истински момчета и момичета трябва да живеят.

Малкият принц

Любима на поколения наред, "Малкият принц" се нарежда сред вечните и ненадминатите романи за деца, които напълно са заслужили да подадат сред задължителната литература.

 

Снимка: orangecenter.bg

Сюжетът, който докосва детското въображение, е допълнен от скрити мъдрости, които пък завинаги се загнездват в съзнанието на малки и големи.

Именно затова и книгата е всеобщо обичана по цял свят. Дотолкова, че днес тя е третата най-превеждана в света.

Алиса в страната на чудесата

Продължавайки нататък по списъка ни, както и по списъка с най-превежданите книги по света, се спираме на "Алиса в страната на чудесата", която и до днес вдъхновява и малки, и големи.

 

Снимка: orangecenter.bg

Магически сладкиши, усмихнати котараци, тайни врати, чудати животни и приключения в непознати светове - какво в тази история не би се харесало на децата?

Крадецът на праскови

Сред българските заглавия от списъка за лятното четене присъстват не по-малко вълнуващи истории. А "Крадецът на праскови" се нарежда сред любимите на вече редица поколения ученици.

 

Снимка: orangecenter.bg

Кратка, но епична романтичната история за забранена любов, за невъзможността на мечтите и за свободата. Повестта, която днес е задължително четиво за учениците от горен курс, е живописно отражение на историческите събития в България от военно време. Заради това заслужава да бъде прочетена, но това, заради което "Крадецът на праскови" ще бъде обикната, са героите и майсторският начин, по който те са обрисувани.

Списъкът с литературните съкровища, скрити сред ученическата литература, може да продължи с още много заглавия. И всяко от тях би могло да бъде причината един ученик завинаги да се превърне в отдаден читател.


 Материалът е подготвен от orangecenter.bg.