Обичате ли да карате ски? Вероятно този въпрос звучи все по-уместно с наближаването на зимата. А някои от феновете на зимните спортове още от миналия сезон планират в кой курорт да организират ваканцията си. Всъщност изборът на идеалната писта съвсем не е лесен, тъй като има толкова много възможности: само Алпите са едва ли не безкрайни. А и има курорти, в които можете да карате ски целогодишно, дори в разгара на лятото!

Именно затова е добре да помислим още отсега къде ни се ходи. Ранните резервации определено имат своите плюсове - от по-ниски цени, до спокойствието, че няма да мислим в последния момент за детайлите.

А ето и 7 избрани топ курорта, които да имаме предвид при планирането на ски ваканцията.

Алпбах, Австрия

Снимка: iStock by Getty Images/Guliver Photos

Професионалните скиори зад класацията в сайта Ridestore.com поставят Алпбах под номер 1 за 2019-а. Макар и по-малък от други дестинации в Австрия, ако се добави връзката му със съседния Ауфах, тук можете да се насладите общо на 145 километра писти. Тази ски дестинация често е наричана "най-красивата в Европа". Пистите са страхотни за начинаещи и средно-напреднали скиори. За много напредналите тук няма достатъчно стръмни склонове. Понеже е малък, курортът не е и толкова пълен, затова и често ще се окаже, че карате съвсем сами на пистата.

Ски по глетчера Хинтертукс, Австрия

Снимка: iStock by Getty Images/Guliver Photos

Около и по ледника Хинтертукс в австрийската част на Тирол можете да карате ски целогодишно, също и през лятото. Разбира се, става дума за 3200 м надморска височина, от която можете да гледате надолу към зелените долини и гори. Разбира се, през зимата е много по-вълнуващо - 60 км разнообразни писти, подходящи както за начинаещи, така и за професионалисти.

Санкт Антон ам Арлберг, Австрия

Снимка: iStock by Getty Images/Guliver Photos

Това е определено един от топ курортите в Европа, когато става дума за ски. Тиролската дестинация обикновено е цел на професионалните скиори, понеже крие писти с огромни предизвикателства. Но все пак става дума за 305 км писти, разработени за всички нива, включително и за начинаещи, както и за 200 км склонове за свободно спускане. Тук има също така първокласни снежни паркове и страхотни места за почивка и забавление. Изключително добре осигурен технологично откъм лифтове и други съоръжения, курортът е обособен около малко, но много модерно градче.

Алп д'Юез, Франция

Снимка: iStock by Getty Images/Guliver Photos

След Австрия, Франция е втората дестинация с най-добрите ски курорти в Европа, а Алп д'Юез е номер едно сред всички тях. Курортът е на 1860 м надморска височина и е известен с това, че в него има най-много на брой слънчеви дни изобщо в Алпите. Тук е една от най-високите ски писти във Франция и най-дългата "черна писта" в света - Сарен. Тя започва от връх Ле Пик Блан (3330 м) и обещава спускане от цели 16 фатални километра. Иначе около курорта има 111 писти с обща дължина 250 км. Почти половината от пистите са "черни" и "червени".

Саас Фее, Швейцария

Снимка: iStock by Getty Images/Guliver Photos

Разположено в един от най-красивите райони на Швейцария, селището Саас Фее е наричано "перлата на Алпите". То е заобиколено от 13 величествени върха, извисяващи се на около 4000 м. Оттук се вижда връх Матерхорн, както и Дом - най-високият връх на швейцарска земя - 4473 м. Саас Фее също така най-високо разположеният курорт в швейцарската част на Алпите. Подходящ е за всички възрасти, както и за семейства и има писти за всякакви нива на трудност. Всъщност тук са едни от най-добрите снежни условия за каране на ски в Европа, включително и през лятото - в областта Фелскин-Мителалалин.

Етна, Италия

Снимка: iStock by Getty Images/Guliver Photos

Знаете ли, че можете да карате ски по склоновете на действащ вулкан? Това определено е уникално изживяване, при това близо до морето... В планината Етна (3323 м), в Сицилия, има общо 6.3 км ски писти за средно-напреднали. Може да не е много, но пък пейзажът е така разнообразен, че напрежението е сериозно. Особено вълнуващо е карането в близост до парата, надигаща се от вулкана. В сравнение с другите ски дестинации, тази може и да звучи ексцентрично, но защо не? А след ските, човек може да се отдаде на сицилианска разходка.

Прадолано, Сиера Невада, Испания

Снимка: iStock by Getty Images/Guliver Photos

Ски в Испания? Има такава възможност - в Андалусия и Гранада се издига планинската верига Сиера Невада. Тук, около селцето Прадолано, в най-високата точка на Испания, е обособен най-южният ски курорт в Европа. Досещате се, че тук снегът е в перфектно съчетание със слънцето, така че се подгответе и за чудесен тен. В курорта има 110 км писти (общо 45 на брой), подходящи както за начинаещи скиори, така и за напреднали. Особено ефектно е нощното каране. А най-интересното тук е, че се намирате на не повече от час шофиране до морето... Не си забравяйте банските!