Учени от Каролинския институт в Стокхолм, Швеция, са установили, че безсънието може да доведе до разкъсване на аневризма в мозъка и в резултат на това до фатален мозъчен кръвоизлив, съобщава сайтът на учебното заведение.

Смята се, че аневризма (необичайно разширение на кръвоносен съд в мозъка) се среща при 3 процента от хората. Явлението е опасно, тъй като не се проявява по никакъв начин и в същото време може да причини внезапна смърт. Известно е, че разкъсване на аневризмата е заплаха преди всичко за хората с високо кръвно налягане и за пушачите. Резултатите от настоящото изследване причисляват към рисковата група и страдащите от безсъние.

За целите на проучването авторите му са анализирали близо 6300 случая на мозъчна аневризма и 4200 случая на мозъчни кръвоизливи, включително тези, които се дължат на руптура на аневризми. Получените данни показват, че генетичната предразположеност към безсъние е свързана с 24 процента по-висок риск от аневризма и кръвоизлив вследствие на разкъсването й.