Кралица Елизабет Втора е на път да отбележи нещо удивително - 70 години, откакто е на трона и носи короната на монарх, и по този повод ще има доста тържества през лятото. Но в личен план надали й е толкова празнично - като започнем от това, че загуби съпруга си принц Филип м.г., в когото е влюбена от 13-годишна, през това, че Хари и Меган напуснаха кралското семейство и имат навика да хвърлят от време на време някое и друго сензационно изказване по отношение на фамилията, изцепките от миналото на принц Чарлз, които още ехтят - любовните му истории и развода с Даяна, и стигнем до Андрю, който ще бъде съден за сексуални посегателства. Но шоуто трябва да продължи, както се казва.

Елизабет II се качва на трона на 25-годишна възраст след смъртта на баща си Джордж VI на 6 февруари 1952 г. Коронацията е проведена повече от година по-късно, на 2 юни 1953 година в Уестминстърското абатство, поради традицията да се оставя подходящ период от време, след като монарх умре, преди да се провеждат подобни тържества. Еднодневната церемония отнела 14 месеца подготовка.

Снимка: Getty Images

По време на тричасовата служба Елизабет полага клетва, помазана е със свето миро, и е коронована за кралица на Обединеното кралство, Канада, Австралия, Нова Зеландия, Южна Африка, Пакистан и Цейлон (сега Шри Ланка).

Embed from Getty Images

Тържества в областите на Британската общност по света са ознаменували събитието и е издаден възпоменателен медал. Това е единствената британска коронация, която се предавала изцяло по телевизията, камери не са били допускани в абатството по време на коронацията на родителите й през 1937 г. Тази на Елизабет е четвъртата и последна британска коронация на 20-ти век. Изчислено е, че струва £1,57 милиона.

Embed from Getty Images

Норман Хартнел е нает от кралицата да проектира тоалетите за всички членове на кралското семейство, включително нейната рокля.

Дизайнът му еволюира от девет предложения, а окончателната версия е резултат от собствените му изследвания и многобройни срещи с кралицата: бяла копринена рокля, бродирана с флорални емблеми на страните от Британската общност по това време- розата на Тюдорите на Англия, Шотландски трън, Уелския праз, трилистник за Северна Ирландия, кленов лист за Канада, две лотосови цветя за Индия и Цейлон и други.

Embed from Getty Images

Кралицата обикновено прекарва годишнината от качването на трона насаме в Сандрингам. Тронът, на който кралицата е била коронясана, е тронът на Сейнт Едуард, направен през 1300 г. за Едуард Първи и използван за всяка коронация оттогава. Принц Чарлз получава специална ръчно рисувана детска покана за коронацията на майка си. Принцеса Ана по това време била прекалено малка и си останала в Бъкингамския дворец.

27 милиона души във Великобритания са гледали церемонията по BBC, а 11 милиона са слушали живото предаване по радиото. Много от тях са си купили или взели под наем телевизори специално за събитието. Коронацията на Елизабет е и първото голямо световно събитие, излъчвано в международен план по телевизията. За да могат и канадците да видят всичко в същия ден, самолети със записите на BBC прелитат през Атлантическия океан, за да бъдат излъчени от "Canadian Broadcasting Corporation". Това са първите полети без спиране между Обединеното кралство и Канада. Общо 8 251 гости са присъствали на церемонията, а букетът, който Елизабет държала бил бял от орхидеи, лилии, карамфили, жасмини.

Embed from Getty Images

Кралица Мери, по онова време на 81 години, е първата кралица, която вижда внуче да се възкачва на престола. Тя обаче умира преди церемонията по коронацията.

Богатство

Бижутата върху короната й имат приблизителна стойност между 3 и 5 милиарда паунда (4-7 милиарда долара). Общото богатство на всички членове на семейството се оценява на около 72,5 милиарда британски лири. Виктория и Дейвид Бекъм са единствените хора, които за заможни колкото кралицата. Голяма част от богатството на Лилибет идва от нейните имоти. Тя притежава замък на стойност 140 милиона долара в Шотландските планини и "Сандрингам хаус" за 65 милиона долара, общо имотите й са на стойност 10 млрд. долара. В добавка към различни имоти и парчета земя, кралицата притежава и някои неща, които може да ви изненадат. Нейни са всички диви лебеди в Обединеното кралство, тя има най-голямата колекция от марки в света. Елизабет Втора също така получава заплата от правителството в размер на 12,9 милиона долара, просто защото е кралица. Доходите отчасти идват от парите на данъкоплатците.

Къде живее

След коронясването на кралица Елизабет II през 1953 г. Бъкингамският дворец служи като нейна основна резиденция - но това не е единственото място, което тя нарича дом.

Бъкингамския дворец

Снимка: iStock/Getty Images

Елизабет също така притежава и други имения, където живеят тя и други членове на кралското семейство - и не е изненадващо, че техните дворци са доста луксозни. Architectural Digest описа наскоро домовете на Нейно величество. Кралица Елизабет II има няколко пищни резиденции, в които се оттегля в различни точки през годината. До смъртта на съпруга й принц Филип през април 2021 г., той и Елизабет живееха през седмицата предимно в Бъкингамски дворец, който разполага със 775 стаи.

Уиндзор

Снимка: iStock/Getty Images

Голяма част от пандемията тя прекара в замъка Уиндзор, където умира и е погребан херцогът на Единбург. Преди пандемията тя и Филип от 73 години се наслаждаваха на почивните дни и един месец около Великден в замъка, който е бил кралски дом повече от 900 години. Обхващащ повече от 13 акра с над 1000 стаи, имотът е най-големият обитаван замък в света. Кралицата също прекарва част от лятото си в замъка Балморал в Шотландия.

Балморал

Снимка: iStock/Getty Images

Частната резиденция, първоначално закупена за кралица Виктория от принц Алберт (пра-пра-прабаба и дядо на кралица Елизабет II), се намира на 50 000 акра с общо 150 сгради. Домът е до голяма степен същият като от времето на Виктория, Елизабет е направила леки ремонти през последните години.

Холирудхаус

Снимка: iStock/Getty Images

Също така в Шотландия е дворецът Холирудхаус, където кралицата остава в началото на всяко лято за Кралската седмица. Построен е като манастир през 1128 г., а ремонтите през 1670-те са доказателство за успешната поддръжка на двореца днес, до голяма степен благодарение на крал Чарлз II, който построи горния етаж, където сега се намират частните апартаменти на кралското семейство. По Коледа кралицата, херцогът на Единбург и други членове на кралското семейство се отправят към имението Сандрингам в Норфолк, което Елизабет наследи от баща си Джордж VI.

Сандрингам

Снимка: iStock/Getty Images