Всички обичаме съревнованието и приятното усещане от това, че сме победили някого в голямата игра. А когато тази емоция е придружена с печалба - удовлетвореността е завършена. Игрите сами по себе си са най-приятни, когато са със състезателен характер и предизвикват у нас онзи спортен дух, който ни подсказва, че сме по-добри от този или тези в другия край на масата.

Една от игрите, които най-добре описват това чувство, е блекджекът. Това е традиционна игра на маса с карти, която е подходяща не само за големите майстори, но и за любители, тепърва откриващи нейната магия. Най-хубавото в днешния глобален интернет свят е, че можем да мерим силите си в мрежата.

Блекджекът изисква логика, концентрация и както при всяка игра с карти - малко късмет. Нейната история е много интересна, макар че и до ден днешен не може да се потвърди какъв е произходът. Няма единодушно съгласие, но изследователите се обединяват около мнението, че играта се появява във френските игрални зали около 1700 година.

Тогава тя носи името Vingt-en-Un, което се превежда като "21". Всички, които играят блекджек, знаят че той се върти около това число.

Такъв е броят точки, до който участниците трябва максимално да се приближат. Въпреки различните варианти на играта Vingt-en-Un, популярността на разновидностите с карти "избухва" в Северна Америка благодарение на френските колонисти. В Европа други игри предхождат "21"- испанската "30 и 1", италианската "7 и половина" и френската "15", преведени съвсем буквално.

Играта става хит в Щатите, играе се интензивно в Ню Орлийнс през 1820-а, където има легални зали за залози. По това време се вихри и мадам Елеонор Дюмонт - една от най-големите личности в блекджека. Родена е във Франция и емигрира, за да се превърне в уважавано крупие, след което отваря казина в Невада и Калифорния. Хора от цялата страна са ходили, за да играят под нейния съпровод.

Снимка: Getty Images

Бумът на казината идва в 20-и век, а тогава на някои места блекджекът още се нарича "21", но постепенно новото име бива прието. Легализирането на хазарта е наложило и някои промени в правилата, които се спазват и до днес. Около 1950-а са се появили първите играчи, които броят картите.

Тогава казината не са обърнали нужното внимание на това и са издадени книги като "Да победиш крупието" на Едуард Торп. Тя и до днес е считана за енциклопедията в броенето на карти. Авторът й е математик, който изгражда специална система, която за съжаление на играчите вече е почти неприложима, тъй като крупиетата използват няколко тестета.

В последствие се появяват още системи, които биват улеснени и с помощта на компютърните технологии. Днес все още е възможно да се броят картите, но нужните за това системи са адски сложни за усвояване и изискват максимална концентрация. В същото време крупиетата са обучени да разпознават броячите. Има и места в Щатите, все пак тази практика не е в разрез с правилата.

Блекджекът до известна степен еволюира след появата на онлайн възможностите за игра. Той успява да запази същността си, да носи същото удовлетворение и без да го има визуалния контакт с другите играчи. Освен това там технологията изключва напълно възможността за броене на картите.

Не пропускайте възможността да изпитате удоволствието от играта на Блекджек в онлайн казиното на winbet.bg, където Ви очаква разнообразие от маси с атрактивни минимални и максимални залози, начален бонус до 400 лева, както и отдел "Обслужване на клиенти", който е готов да Ви съдейства 24/7.

Снимка: Getty Images


 В материала има продуктово позициониране.