Цветарски магазини в Китай и във Филипините предлагат букетите за Св. Валентин в комплект с дезинфектант като предпазна мярка срещу коронавируса, съобщиха Асошиейтед прес и Ройтерс.

Продажбите в Китай преди празника са слаби заради наложените ограничения за движение поради опасения от разпространението на болестта.

Продавачката в магазин за цветя в Пекин – Цай Сяоман, каза пред Ройтерс, че идеята за комплекта на букет с дезинфектант ѝ дал клиент, който поискал изрично цветята да бъдат дезинфекцирани, преди да му ги достави. Цай почиства старателно ръцете си и слага гумени ръкавици, преди да започне да аранжира цветята. Добавя дезинфектанта като личен жест. Продажбите в магазина ѝ са спаднали с 90 на сто заради заразата.

Във Филипините бизнесдамата Мери Джейн Вийегас вместо бонбони добавя към букета цветя дезинфектант, маска за лице, сапун, паста за зъби и бутилка алкохол. Според нея такъв подарък изразява много повече любов и загриженост, отколкото традиционните цветя със шоколад, предава БТА. Един от клиентите ѝ казва, че малко по-скъпият букет със сигурност ще зарадва съпругата му