Екип от египетски юристи и археолози настоява стрийминг компанията "Нетфликс" да плати обезщетение в размер на два милиарда долара заради изопачаването на образа на царица Клеопатра и Древен Египет в игрално-документалната поредица "Клеопатра", съобщи онлайн изданието "Иджипт индипендънт", цитирано от БТА. Искането е заявено в писмо до Организацията на обединените нации за образование, наука и култура (ЮНЕСКО). 

Експертите посочват, че Египет има право да предприеме правни действия, за да защити и запази материалното и нематериалното си наследство, независимо дали е древно или съвременно. 

Преди дни Министерството на културата на северноафриканската държава подаде жалба в Египетската прокуратура срещу американската компания с искане филмът да бъде свален от платформата и да не бъде показван под никаква форма.

Това е първото правно действие от страната на официална институция във връзка с поредицата. По-рано адвокатът Махмуд Ал-Семар съобщи, че предприема стъпки за блокиране на "Нетфликс" в страната. 

Документалният сериал предизвика вълна от недоволство и критики в Египет срещу избора на чернокожата актриса Адел Джеймс за ролята на Клеопатра Седма. След премиерата му египетското Министерство на туризма и на паметниците на културата публикува официално изявление, че легендарната царица, която е последният монарх от династията на Птолемеите, е била със светла кожа.