За първи път от три десетилетия САЩ имат нова любима порода кучета, обяви Американският киноложки клуб, цитиран от Асошиейтед прес.

За едни очарователен, а за други - достоен за съжаление, здравият френски булдог със сбръчкано лице, щръкнали уши и изглеждащ уморен, стана най-разпространеното чистокръвно куче в страната миналата година, обявиха от организацията.

Породата измести лабрадор ретривъра от първото място след рекордните 31 години.

"Те са комични, приятелски настроени, любвеобвилни малки кучета", казва Пати Соса от Клуба на френския булдог в Америка. Френският булдог е подходящ за отглеждане в градски условия, няма нужда от много грижи и физическа активност, а "предлага много в малка опаковка".

И все пак главозамайващият възход на породата - тя дори не беше в топ 75 породи преди четвърт век, тревожи любителите й, а също и критиците й.

Снимка: iStock/Getty Images

Малките кученца стават обект на кражби, включително на смъртоносна стрелба миналия месец по 76-годишен развъдчик от Южна Каролина и на престрелка през 2021 г., в която участва мъж от Калифорния, разхождащ любимците на певицата Лейди Гага.

Има опасения, че търсенето, както и премията, която някои купувачи плащат за "екзотични" цветове и необичайна козина, водят до появата на развъдчици, които реализират бързи печалби и се появяват нездрави кучета.

Популярността на породата също така изостри дебатите за това дали е редно размножаването на кучета, склонни към заболявания, свързани с дишането, гръбначния стълб, очите и кожата.

Британската асоциация на ветеринарите призовава хората да не купуват породи, чието лице е сплескано, както е при френския булдог. В Нидерландия е забранено отглеждането на кучета с много къси муцуни, а министърът на земеделието на страната се стреми да забрани дори притежаването им.

"Френският булдог може да бъде поляризираща тема", казва д-р Кари Стефаняк, ветеринарен лекар от Глендейл, Уисконсин, която е член на здравния комитет на клуба, посветен на новите любимци на американците.

Снимка: iStock/Getty Images

Тя е лекувала кучета със затруднено дишане и подчертава, че бъдещите собственици трябва да проучат развъдниците и здравните показатели на животните, както и да са наясно, че лечението може да бъде скъпо.

Ветеринарката притежава два екземпляра от породата.

Класацията на Американския киноложки клуб включва около 200 породи и е най-старият кучешки регистър в страната. Регистрацията е доброволна. Статистиката сочи, че най-рядко притежаваната порода в САЩ е английски фоксхаунд.

В класацията не се отчитат смесените породи, поне засега, отбелязва Асошиейтед прес. Първите десет най-популярни породи в САЩ са френски булдог, лабрадор ретривър, голдън ретривър, немска овчарка, пудел, булдог, ротвайлер, бигъл, дакел и немски късокосмест пойнтер.

Снимка: iStock/Getty Images

С корени в Англия, а след това и във Франция, френският булдог стана моден сред американския елит в началото на 20-и век, след което обаче популярността му намаля. Това обаче се промени бързо през този век. Социалните медии и известните собственици (от Леонардо ди Каприо през Меган дъ Стелиън до американската конгресменка Александрия Окасио-Кортес) дадоха нова популярност на породата.

Миналата година са регистрирани около 108 000 френски булдога, а броят на лабрадорите е надхвърлил 21 000, отбелязва Асошиейтед прес.