Изящната птица секретар и пепелявосивият змияр са сред десетките големи хищни пернати в Африка, които са изправени пред заплаха от изчезване, предизвикана от хората, предупредиха учени, цитирани от АФП.

Предишни изследвания показаха, че бързата човешка и селскостопанска експанзия е оказала доста сериозно въздействие върху лешоядите в Африка заради промяната на местообитанията и отравяне, пише БТА.

Новото проучване на изследователи от университета "Сейнт Андрюс" и фонд за защита на животните установи, че и числеността на други едри хищни птици, които не зависят от почистването на отпадъци и са по-малко уязвими към отравяне, също сериозно е намаляла.

Учените твърдят, че тези намаляващи големи хищни птици са изправени пред "двойна опасност" - все по-зависими са от защитените зони, но имат и по-ограничени местообитания.

Докато не се разшири мрежата за опазване на природата в Африка и не се намалят други човешки заплахи, "е малко вероятно големите видове грабливи птици да останат на значителна част от незащитените територии на континента до втората половина на века", казва водещият автор Филип Шоу, научен сътрудник в университета "Сейнт Андрюс".

В проучването, публикувано в Nature Ecology and Evolution, са анализирани промените в числеността на популациите на 42 вида грабливи птици в Нигер, Буркина Фасо, Мали, северната част на Камерун, Кения и Ботсвана за два периода - 1969-1995 г. и 2000-2020 г., отбелязва АФП.

При 37 от изследваните пернати се наблюдава намаляване на числеността, като при 29 от тях тя е спаднала с поне 30 процента за трите поколения.

Авторите стигат до заключението, че като група дневните грабливи птици в Африка - тези, които са активни в светлата част на деня като орлите, "са изправени пред криза на изчезване, като повече от две трети от изследваните видове могат да бъдат определени като застрашени в световен мащаб".

По-големите пернати са особено застрашени, тъй като се нуждаят от по-широко местообитание и се размножават по-бавно от по-малките, което прави популациите им по-малко устойчиви, отбелязват специалистите.

Идващите от хората заплахи са стрелба, улавяне с капани, отравяне, токови удари или сблъсъци с енергийна инфраструктура, като птиците са убивани за храна или по религиозни причини.

Животните, които те ловуват, също са обект на посегателства, отбелязват изследователите.

Намаляването на видовете е най-силно изразено в Западна и Централна Африка, където защитените територии са доста слабо финансирани.

Високите нива на бедност и корупция в тези части са свързани с неблагоприятни резултати при опазването на множество харизматични видове бозайници, показва проучването.

За да се защитят птиците, изследователите предлагат две решения. Първото е да се разширят защитените територии в Африка в съответствие с една от целите, поставени на Конвенцията за биологичното разнообразие (КОП15) през 2022 г. - до 2030 г. да се опази и управлява ефективно поне 30% от повърхността на планетата ни.

В момента защитените територии обхващат едва 14% от сушата и вътрешните води на Африка, каза Шоу.

Втората цел е да се управляват по-ефективно съществуващите защитени зони, добави той.

Изследователите подчертават, че ефективното опазване на големите хищни птици е в интерес на хората. Например лешоядите, които почистват труповете, могат да ограничат пренасянето на зоонозни болести към човешките популации, обяснява Шоу.

Загубата на едри хищници също има огромно въздействие върху екосистемите.

Без тях популациите на хищниците могат да станат нерегулирани и да нанесат щети на реколтата.

"В Африка загубата на най-големите и най-уникално адаптирани пернати хищници най-вероятно ще окаже най-голямо въздействие върху функционирането на екосистемите", е мнението на Шоу.