Играчките, произвеждани от датската компания "Лего", ще бъдат свободни от полови предразсъдъци и стереотипи, предаде ТАСС, като цитира съобщение на фирмата.

Компанията се ангажира "да не дава полови стереотипи, ограничаващи творческите стремежи на децата".

От "Лего" представиха и резултати от социологическо изследване, проведено от института "Джина Дейвис". В него са участвали около 6900 момичета и момчета на възраст между 6 и 14 години, както родителите им от Русия, Китай, САЩ, Великобритания, Япония, Полша и Чехия.

Данните от анкетата показват, че по-голямата част от родителите предпочитат момичетата да танцуват (81%, за момчетата - 19%), да готвят (80% срещу 20%).

Мнозинството от възрастните участници в допитването искат момчетата да се занимават със спорт (76%, за момичета - 24%) и игри, които учат на компютърно програмиране (80%срещу 20%). Над 80% от анкетираните родители, независимо от пола на децата си, смятат, че професиите на учен и спортист са по-мъжки (85% срещу 15%), както и професията на инженер (89% срещу 11%).

Освен това 74% от момчетата и 62% от момичетата, участвали в проучването, смятат, че някои дейности са за мъже, а други за жени. В същото време 82% от момичетата и 71% от момчетата смятат, че е абсолютно нормално първите да играят футбол, а вторите - балет. 71% от момчетата и 42% от момичетата се притесняват, че ще им се подиграват, ако предпочитат играчки, които не са смятани за типични за техния пол.