Бившият иконом на принцеса Даяна - Пол Бърел получи публично извинение и обезщетение от издателя на таблоида "Мирър" за хакването на телефона му и многократното нахлуване в личния му живот, съобщават Франс прес и ДПА.

Бърел, приятел и довереник на Даяна, принцесата на Уелс, заведе дело срещу медийната група "Мирър Груп Нюзпейпърс"(MGN), след като беше набелязан от частни детективи, инструктирани от издателя, и бяха прихванати гласовите му съобщения, добавя БТА.

Пред Върховния съд в Лондон медийната група пое отговорност за хакерските атаки между 1995 и 2008 г., по време на развода на Лейди Ди и настоящия крал Чарлз Трети и дълго след смъртта на принцесата през 1997 г. в автомобилна катастрофа в Париж.

Поднасяйки искрените извинения на клиента си, адвокатът на медийната група призна "страданието, причинено от получаването на лична информация и достъпа до гласовата му поща". Той каза още, че издателят на "Мирър" обещава "никога повече да не предприема подобни действия".

Размерът на изплатеното на Пол Бърел обезщетение не се посочва.

Британската преса беше разтърсена в началото на века от огромен скандал с незаконно подслушване на телефони, който доведе до закриването на "Нюз ъв дъ Уърлд" през 2011 г. През 2015 г. в. "Мирър" беше осъден да плати рекордни обезщетения на редица известни личности.

"Между 1995 г. и 2008 г. ищецът е бил обект на посегателство от страна на ответника, тъй като е бил близък приятел и доверено лице на принцеса Даяна, а впоследствие и заради ролята му в обществената сфера след оттеглянето му от кралското семейство", каза Франсис Ленард, адвокатът на Пол Бърел.

Той посочи и ефектите от незаконните действия, признати от таблоида: "Докато Даяна беше жива действията на обвиняемия доведоха до влошаване на отношенията между Бърел и принцесата, тъй като тя погрешно смяташе, че в пресата изтича изключително чувствителна лична информация".

Подслушването е влошило и отношенията му с неговата защита, когато Пол Бърел беше обвинен в кражба на стотици лични вещи на Даяна след смъртта й - обвинения, по които той беше оправдан.

Освен че са подслушвали гласовата му поща, от в. "Мирър" поне три пъти са наемали частни детективи, за да получат информация от бившия камериер, посочи още защитата му. Това е довело до публикуването на "множество статии относно ищеца, произтичащи от незаконно получена информация, които са засегнали сериозно неговата репутация", по думите на адвокат Ленард.