Изложба с плюшени котета и емоджита се открива в Съмърсет хаус в Лондон през тази седмица, съобщи АФП. Експозицията под надслов Cute ("Сладко") е покана за размисъл върху влиянието на подобни образи в ежедневието.

Първите посетители в навечерието на откриването са японски ученички с рокли, брандирани с "Хелоу Кити" и шапки с Пикачу.

Музеят представя произведения на изкуството, както и множество клипове, видеоигри, мемета в социалните мрежи, които се разпространяват в целия свят.

Първата зала на изложбата е изцяло посветена на котетата. Експонирани са фотографии на котки от 19-и век, както и футуристични портрети на котета, направени от изкуствен интелект. В друга зала посетителят може да види колаж от къдрави ангелчета от Ренесанса - първите "сладки бебета" в историята на изкуството, редом с плюшени животни, манга и персонажи от каваи (kawaii, прев. "сладко, очарователно") културата, появила се през 20-и век в Япония.

Снимка: Булфото

Кураторът на изложбата Клеър Катрал каза пред АФП, че концепцията за "сладкото" е хлъзгава, трудна за дефиниране и интересна, защото може да включва множество обекти.

В изложбата са показани и съвременни търговски продукти като известните тамагочита - доказателства, че индустрията на "сладките неща" носи милиарди долари печалба.

Изложбата е осъществена с подкрепата на японската компания "Sanrio" (Sanrio), продаваща продукти по целия свят с образа на знаменитото коте Хелоу Кити, "родено" преди почти 50 години.

Снимка: Булфото