Досега не бях ходила в местността, където реките Стряма и Тунджа образуват Кароловската и Казанлъшката котловини. Това е мястото, наречено с поетичното име Долината на розите.

Разбира се, чувала съм за розобера, знам добре песента на Паша Христова "Една българска роза" (включително и пародийния вариант). Пределно съм наясно, че българското розово масло е все така търсено от големите парфюмерийни концерни. Освен това обичам да използвам качествена розова вода за почистване на лицето от грим.

Снимка: Love Beauty and Planet

И все пак зад основната обща информация, известна на всеки, се крие фактът, че реално градските хора изобщо не сме наясно какво представлява уникалната българска розова индустрия. А би трябвало да се гордеем с нея, защото маслодайната роза Дамасцена не може да вирее на много места в света.

Нека бъдем коректни: тя може да вирее, но само придобитото в българската Розова долина масло съдържа 283 компонента - много повече отколкото има във френските, индийските или турските продукти, които се явяват конкуренти на нишовия пазар. Особеният климат в долината около Казанлък и традиционната технология помагат за добиването на най-качествения продукт в света.

Истински празник е да се озовеш в района в края на май или началото на юни.

Розовите масиви са разпръснати на много различни места в долината. Цветовете добиват най-добрите си качества между 20 май и 10 юни, в зависимост от разположението на масива.

Разстоянието между София и Павел Баня е само 217 км. Виещият се тесен път е обхванат от зеленина. Той минава през уникално красивата Сърнена Средна гора в самото сърце на България.

Наоколо е наистина диво, но при достигане до малкия курортен град, се забелязва известно оживление. С повече въображение може да се види дори и туристически поток. Това са чужденци, насочени неизвестно от кой вятър насам, именно заради дните на розобера в този изключително живописен район.

Снимка: Love Beauty and Planet

Пътешествието из Розовата долина в нашия случай е организирано по покана на Unilever и по-конкретно новият бранд козметични продукти Love Beauty and Planet.

Брандът демонстрира особен интерес към българското розово масло в новите си продукти за коса и тяло. Серията, предлагана в България, се състои от шампоан, балсам и маска за коса, както и душ гел. Продуктите действително се отличават с упояващия аромат от казанлъшка роза Дамасцена, към която са комбинирани хидратиращите свойства на бразилското ядково масло мурумуру.

Някои от най-отличителните качества на продуктите Love Beauty and Planet са, че са изцяло веган, от натурални съставки. Те са извлечени по естествен начин, с деликатни и пречистени аромати, в 100% рециклирани и рециклируеми опаковки, с биоразградима формула. Не съдържат парабени, силикони, оцветители и сулфати. По този начин брандът се стреми да направи не само хората по-красиви, но и да запази красотата на планетата.

Снимка: Love Beauty and Planet

За създаването на серията Love Beauty and Planet производителят си сътрудничи със световния лидер в производството на аромати Живодан (Givaudan). Те от своя страна разчитат на позитивната връзка с местните производители, за да докажат прозрачност при добива на ароматите. Точно тази връзка ще ни бъде показана.

За първи път в живота си ще видя как всъщност се случва розоберът, заради който в Казанлък вече 116 години се провежда Празника на розата.

Розоберът, който наблюдаваме, е в Гурково.

Снимка: Love Beauty and Planet

Масивът тук е мъничък - 10 дка, а розите са сред първите, които са цъфнали в района. От 1 декар може да се изкарат между 500 и 800 килограма розов цвят, ако насажденията са на 5-6 години. Тези тук са по-стари и наемателите на масива обясняват, че след като се оберат всички цветове, ще изкарат около 1 кг розово масло. За този килограм са необходими около 3.5 тона цвят.

От розовия масив се преместваме в модерната дестилерия. Събраният цвят се изсипва в котели, в които се вари. Отпадният продукт се отделя, а най-ценното - розовото масло, се прецежда в съдове, след като престои необходимото време. Преди да се опакова за продажба, маслото минава през тестове, извършвани от технолог, който преценява качеството на продукта. Не всеки съд съдържа еднакъв по качество продукт: понякога отделеното масло е по-рядко, друг път по-течно, в зависимост от момента на бране на цвета, от влажността му и др.

Снимка: Love Beauty and Planet

Въпреки че домакините се радват да ни покажат процеса и да ни разкажат за него, производителите на розово масло не търсят популярност на бизнеса си, защото от години работят с най-големите парфюмерийни производители в света.

Имайки предвид тази тенденция, съвсем скоро Министерството на земеделието, храните и горите подготви проект за нов Закон за маслодайната роза, който преди дни беше качен на сайта и е отворен за обществено обсъждане. Неговата цел е да се регулира свръхпроизводството и да поддържа добро качество на продукцията.

Снимка: Love Beauty and Planet

Защото именно заради качеството на уникалното българското розово масло, с всяка година се повишава и използването му в продукти на световноизвестни брандове като Love Beauty and Planet.

Снимка: Love Beauty and Planet