Учени от Австралия, Великобритания и САЩ твърдят, че са открили формулата за направата на съвършеното кафе еспресо.

"От всички разновидности на кафето, еспресото е най-сложната и най-вариращата по качество напитка", констатират специалистите в научното издание "Матър".

За да се получи добра консистенция, проучването препоръчва използваната еднократна доза за направа на еспресото да се намали от 20 на 15 грама кафеена смес. Трябва да се използват сравнително по-едро смлени зърна, пише ДПА, цитирана от БТА.

"Прекалено финото смилане увеличава възможността да се получат два различни вкуса от две идентични дози на кафе-машината", предупреждава екипът.

Специалистите предлагат метод за минимизирането на разликите като се промени настройката за смилане, използвайки по-малко кафе, и променяйки обема на водата, използвана за направата му.

Ръководителят на изследването Кристофър Хендън от университета в Орегон изтъква, че целта им не е била да подобрят вкуса на еспресото, а той да бъде постоянен и приготвянето на напитката да е най-ефективно.

"Аз обичам еспресото, то е любимото ми кафе, но когато вкусът му е лош, тогава за нищо не става", коментира 31-годишният австралийско-американски учен. Той припомня, че направените от екипа открития ще намерят приложение най-вече извън Италия. Италианските бармани отдавна знаят, че най-доброто еспресо се прави с по-малко кафе, в сравнение с чуждестранните им колеги.

Еспресото е най-популярната форма на приготвянето на кафето в Италия. То ви е сервирано, дори когато го поръчвате само с думата "кафе". Италианците често се оплакват, че еспресото им няма вкус, когато го пият в чужбина.

Снимка: iStock by Getty Images/Guliver Photos